Tentativele premierului britanic David Cameron de a recupera din prerogative în detrimentul Uniunii Europene ar putea cauza dizolvarea blocului celor 27 de state, a avertizat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, într-un interviu publicat joi în The Guardian, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

Cameron, care este supus unor presiuni din partea "euroscepticilor" din cadrul partidului său conservator, a declarat luna trecută că susţine apartenenţa Marii Britanii la UE, însă ar dori "un nou acord", care să includă o procedură de neparticipare în privinţa unor probleme cheie.
"Dacă fiecare stat membru ar avea posibilitatea de a alege din politicile actuale pe cele pe care le preferă şi de a le respinge pe cele pe care le displace cel mai tare, Uniunea Europeană şi în special piaţa unică s-ar dezintegra repede", a declarat Van Rompuy pentru cotidian.
"Toate statele membre pot avea şi îşi pot exprima cerinţe şi nevoi speciale, iar acestea sunt mereu luate în considerare în deliberările noastre", a adăugat acesta.
Însă potrivit preşedintelui Consiliului, schimbările în tratatele europene propuse de Cameron ar implica "proceduri îndelungate şi complicate", care ar necesita unanimitatea tuturor celor 27 de state membre ale UE.
Sondajele arată că britanicii ar prefera din ce în ce mai mult o ieşire completă din UE, care este percepută drept o instituţie ce intervine în afacerile interne ale ţării şi sustrage fonduri, în timp ce Marea Britanie este supusă austerităţii.
Premierul britanic a evitat însă, până în prezent, să propună un referendum pentru sau împotriva ieşirii din UE, în pofida presiunilor din cadrul partidului său în favoarea unei poziţii clare privind această chestiune, amânând pentru începutul lui 2013 un discurs pe acest subiect pe care ar fi trebuit să-l rostească în decembrie.
Van Rompuy a mai declarat pentru The Guardian că, din perspectiva sa, plecarea Marii Britanii din UE ar fi ca şi cum "un prieten ar pleca în deşert".
Marea Britanie este membră a Uniunii Europene din 1973, însă nu s-a alăturat zonei euro.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE