Componența comitetului executiv al autonomiei găgăuze nu a fost nici astăzi confirmată. Membri Adunării Populare au amânat dezbaterea, iar ședința s-a desfășurat cu scandal. Socialiștii l-au învinuit pe președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov că s-ar fi împăcat cu Șor. Componența cabinetului Guțul a fost modificată, noile propuneri însă au fost prezentate abia ieri și din această cauză nu au fost examinate.

„Modificarea componenței oficiului executiv arată că putem vorbi cu tărie că există o înțelegere între Dmitri Constantinov, președintele Adunării Populare și oligarhul fugar Ilan Șor. S-au înțeles la preț, în toate. Propunem ca președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov să demisioneze pentru că face de rușine această funcție”, a spus Elena Iurcenco, membru al Adunării Populare, BCS.

În cadrul ședinței de azi, deputații APG au acuzat-o pe Guțul că intenționat blochează procedura de aprobare a componenței Comitetului executiv. În acest sens, vicepreședintele Adunării Populare, Gheorghe Leiciu, a propus adoptarea de către deputați a unei rezoluții prin care să se constate că „acțiunile bașcanului afectează negativ funcționalitatea autonomiei”.

Alți deputați au întrebat-o direct pe Guțul, dacă scopul ei este de a dizolva Adunarea, la care bașcanul a dat un răspuns negativ, menționând că „vrea să colaboreze cu deputații”.

La fel, unii deputați l-au acuzat pe președintele APG, Dmitri Constantinov, de faptul că ar duce tratative secrete cu Ilan Șor. În acest sens, parlamentarii socialiști au declarat că nu vor participa la procedura de votare a Comitetului.

În final, s-a decis amânarea ședinței pentru săptămâna viitoare – perioada în care comisiile permanente din cadrul APG vor examina candidaturile propuse la funcția de membri ai Comitetului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE