Guvernul intenționează să introducă serviciul public de semnătură mobilă MobiSign. Datele statistice pentru anul 2021 indică faptul că circa 200 mii de persoane dispun de o identitate electronică, care se bazează pe infrastructura cheilor publice (PKI) națională, ceea ce reprezintă circa 9-10% din populația adultă a Republicii Moldova.

Implementarea serviciului MobiSign va permite implementarea unui model distribuit de identificare și înregistrare a utilizatorilor cu implicarea unui număr semnificativ de prestatori de servicii de înregistrare cu o acoperire geografică mare, cu efort și costuri logistice reduse.

Totodată, autoritățile vor renunța la necesitatea stocării unei semnături mobile pe un suport fizic, ceea ce duce la creșterea costului serviciului.

Potrivit Hotărârii de Guvern, soluția nu exclude, de asemenea, posibilitatea de a implementa înregistrarea utilizatorilor la distanță prin mecanisme parțial automatizate sau complet automatizate care ar verifica datele transmise de către solicitanții de semnătură, inclusiv fotografii și înregistrări video, pe baza înregistrărilor de stat și a altor surse de date de verificare. O astfel de posibilitate va fi evaluată ulterior la un nivel  tehnic adecvat pentru a menține un grad ridicat de asigurare a identificării corecte  a solicitantului și pentru a preveni o posibilă fraudă în acest proces.

Pentru utilizarea serviciului MobiSign, atât de pe teritoriul Republicii Moldova, cât și din străinătate, utilizatorul va avea nevoie de dispozitivul său  inteligent (telefon sau tabletă) și conexiune la internet.

Implementarea serviciului MobiSign, se va realiza cu suportul financiar al Programului Națiunilor pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE