Guvernul schimbă abordarea - Se pregătește pentru timpuri grele și creează un fond de compensare a prețurilor la energie.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari a prezentat, în cadrul ședinței Guvernului conceptul privind crearea unui fond de reducere a vulnerabilității energetice, elaborat în scopul diminuării impactului creşterii preţurilor la energie asupra consumatorilor vulnerabili.

Prin constituirea acestui fond de reducere a vulnerabilității energetice statul se pregătește pentru vremuri dificile pentru a doua jumătate a anului. Guvernul vrea să acorde compensații lunare pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și energie termică, precum și a unei subvenții pentru înlocuirea electrocasnicelor depășite tehnic și moral, doar că o va face diferențiat față de anul trecut.

„Pentru obținerea compensațiilor lunare, consumatorii casnici de energie se vor înregistra în Registrul vulnerabilității energetice – un sistem electronic, gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care va permite acumularea datelor necesare pentru încadrarea consumatorilor în una din categoriile de vulnerabilitate energetică. Registrul dat va fi operațional la toamnă și va include mai multe categorii de consumatori, cei cu vulnerabilitate foarte ridicată, vulnerabilitate medie, scăzută și cei fără vulnerabilitate”, a menționat ministrul Spatari.

Potrivit proiectului clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se va baza pe o serie de parametri care vor fi aprobați de Guvern, și anume: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie în consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizate ș.a.
Anul trecut, Guvernul a oferit compensații în valoare de 1, 9 miliarde de lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE