După preluarea de către stat a administrării Aeroportului Internațional Chișinău, Guvernul încă nu a decis diminuarea taxei de 9 euro, percepute de la fiecare pasager. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija a anunțat că autoritățile de la Chișinău continuă discuțiile cu mai mulți operatori avia pentru a-i atrage în Moldova, urmare a crizei provocate de anularea repetate a zeci de curse aviatice și retragerea operatorului lowcost Wizz Air de pe piața moldovenească. Discuțiile deocamdată sunt fără rezultat.

Potrivit autorităților, adevărata provocare pentru atragerea operatorilor avia în R. Moldova o reprezintă mărimea taxelor aeroportuare percepute la plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Valoarea acestor taxe constituie 21 de euro per pasager, dintre care 9 euro reprezintă doar taxa pentru modernizarea aeroportului. Autoritatea Civilă Aeronautică, se pare că, s-a împăcat cu gândul că această criză ar putea dura și a lansat un spot în care explică drepturile călătorilor, în cazul anulării zborurilor. Între timp, mii de cetățeni ai RM apelează la Aeroportul din Iași.

„Am vorbit despre revizuirea tarifelor aeroportuare. Colegii de la aeroport au aprobat și un plan de dezvoltare, astfel încât serviciile să fie competitive”, a declarat ministrul Lilia Dabija.

Directorul adjunct de al Autorității Aeronautice Civile, Victor Neaga, susține că în prezent sunt perturbate cursele aeriene urmare a plecării operatorului low-cost, dar și a suspendării zborurilor de către Air Moldova.

„Nu este posibil ca în două – trei luni să aduci operatori aerieni. Chișinăul până nu de mult era printre cele mai scumpe aeroporturi din regiune or, acum prin reducerea costului serviciului de handling încercăm să atragem mai mulți operatori”, a punctat Neaga.

Taxele aeroportuare mari împiedică operatorii low-cost din UE să vină în Republica Moldova. Or, în țările vecine operatorii low-cost operează curse spre diferite destinații la prețuri care variază între 15 – 30 de euro. Ryan Air a avut mai multe tentative de a veni în Republica Moldova, dar a refuzat din cauza taxelor mari.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE