Guvernul anunță un program vast pentru reparația drumurilor de 3,2 miliarde de lei, bani investiți în peste 600 de kilometri de drumuri locale și regionale
Programul a fost anunțat de Dorin Recean în cadrul unei conferințe de presă. Totodată premierul a dat asigurări că taxa rutieră în 2025 nu va crește asta după ce drumarii au invocat anterior că bugetul pentru fondul rutier este unul insuficient, iar o majorare a taxei de drum ar fi ininentă.
Premierul Dorin Recean a declarat că taxa rutieră nu va fi majorată în 2025 sau 2026, chiar dacă drumarii estimează un necesar de 4-6 miliarde de lei anual pentru întreținerea minimă a rețelei rutiere din Republica Moldova.
Întrebat în cadrul conferinței de presă de la Guvern despre posibilitatea creșterii taxei rutiere pentru șoferi, Recean a recunoscut că fondurile disponibile, inclusiv cele 3,2 miliarde de lei alocate în 2025, sunt insuficiente pentru acoperirea nevoilor reale. Cu toate acestea, premierul a subliniat că Moldova va compensa acest deficit prin asistența financiară din partea Uniunii Europene, inclusiv prin planul de creștere economică.
„Pentru a suplimenta aceste fonduri, nu este nevoie și nu vom crește taxa rutieră. Vom continua să avem această asistență financiară din partea Uniunii Europene. În același timp, trebuie să eficientizăm și companiile care construiesc drumurile, să devină mai eficiente”, a spus Recean.
Din bugetul total de 3,2 miliarde 2,7 miliarde de lei sunt direcționați prin Fondul Rutier către drumuri regionale, iar 500 de milioane de lei provin din Bugetul PLUS și vor ajunge la proiectele locale propuse de 579 de primării.
Este pentru prima dată când se alocă o asemenea sumă pentru infrastructura rutieră într-un singur an, spune Recean. „Investind în drumurile țării, contribuim inclusiv la dezvoltarea economiei și la crearea de noi locuri de muncă. Un drum european înseamnă siguranță și confort pentru călători și șoferi”, a conchis premierul.
Guvernul promite că toate lucrările vor fi monitorizate atent, iar firmele contractate vor trebui să respecte termenul și calitatea. Lucrările vizează porțiuni importante care nu au fost niciodată asfaltate sau nu au mai fost reparate de la independență. Printre acestea se numără tronsoanele Bulboaca–Hîrbovăț, Sîngerei–Rădoaia și Colibași–Vulcănești, dar și cei 6 kilometri de drum dintre Brăila și Băcioi, care vor facilita ocolirea sudică a Capitalei.
„Știm cu toții cât de important este drumul calitativ, atât pentru ambulanțe, pompieri, polițiști, dar și pentru mașinile fiecăruia dintre noi. Și știm cât de mulți bani trebuie pentru a renova un drum, prea mulți pentru bugetele locale”, a concretizat prim-ministrul.
Premierul a subliniat că investițiile actuale sunt posibile datorită eforturilor Guvernului de a atrage fonduri externe și de a pregăti Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. De altfel, Dorin Recean a menționat că până la sfârșitul acestui an va fi finalizat studiul de prefezabilitate pentru autostrada Iași–Ungheni–Chișinău, considerată un proiect strategic.
În ultimii trei ani, s-ar reparat 766 de kilometri de drumuri, de trei ori mai mult decât în ultimul deceniu, iar în 2025 Moldova se va transforma într-un „șantier de dezvoltare”, în care fiecare drum modernizat va însemna o legătură mai eficientă între regiuni, dă asigurări premierul Dorin Recean.
Guvernul mizează pe infrastructură ca pe o bază pentru o țară modernă, conectată și prosperă. Oficialul a subliniat că infrastructura este un pilon de bază pentru progresul economic și social, iar dezvoltarea acesteia este o condiție necesară pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.