Din 1 noiembrie, consumatorii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md pentru a primi ajutor la factură în perioada rece. Compensaţiile vor fi oferite la energie termică, gaze naturale şi energie electrică. Potrivit ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Alexei Buzu, de ajutor vor beneficia doar persoanele care se vor înregistra pe platforma creată de Guvern. În acest sezon de încălzire, pentru stabilirea categoriei de vulnerabilitate per gospodărie se vor lua în calcul veniturile fiecărui membru al familiei din ultimele 6 luni.
„ Și în acest an vom avea o echipă mobilă care se va deplasa în anumite comunităţi unde există un număr semnificativ de potenţiali beneficiari ca să îi ajute pe colegii noştri bibliotecari şi asistenţi sociali care nu reuşesc să înregistreze. Trebuie să vă asiguraţi că atunci când introduceţi datele din factură ele sunt corecte, coincid cu cele din factură şi atunci nu vor fi probleme”, a spus ministrul Buzu
În acest an, au fost introduse şi două categorii noi de vulnerabilitate energetică pe lângă cele cinci care existau anul trecut. E vorba de vulnerabilitate extremă şi vulnerabilitate primară. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, nu a precizat însă cât va plăti pentru un metru cub de gaze naturale o familie care se va încadra în categoria de vulnerabilitate extremă. Totuşi, el spune că au fost incluse aceste două noi categorii pentru a ţinti mai bine gospodăriile sărace care au nevoie cel mai mult de acest ajutor.
Ministrul Buzu a precizat că cei care se vor încălzi cu carbune și lemn și sunt conectați la gaz ar putea beneficia atît de compensații în factură dar și de compensația monetară de 800 de lei
„Pentru compensaţiile în factură suntem pe ultima sută de metri să clarificăm anumite aspecte, este un proces mai complicat deoarece nu bugetăm doar acest an, dar şi primele luni din anul viitor. În discuţiile noastre cu Ministerul Finanţelor trebuie să clarificăm bugetul pentru anul viitor. Suntem în proces să clarificăm ultimele contribuţii oferite de parteneri de-ai noştri. "
De asemenea, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale nu a precizat nici care este bugetul prevăzut pentru acest an pentru acordarea compensaţiilor la factură în sezonul rece. Anul trecut statul a cheltuit 3 miliarde 700 de milioane de lei, iar pentru acest an urmează să fie anunțată cifra ulterior, la examinarea proiectului de buget pentru anul 2024. Oamenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md până pe data de 25 noiembrie.
La eveniment a participat şi ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks. Oficialul a vorbit despre sprijinul pe care-l va oferi şi în continuare UE pentru atenuarea crizei energetice din ţara noastră.
„Inclusiv cu sprijinul UE, anul trecut, peste 895 de mii de familii au beneficiat de compensaţii la facturi. Aceste compensaţii au redus nivelul sărăciei energetice cu 43 la sută şi au avut un impact important asupra păturilor sărace”, a spus Mazeijs
Anterior, autorităţile au anunţat că vor oferi ajutor pentru perioada rece a anului şi sub formă de plată monetară, în valoare de 800 de lei. De acest suport vor beneficia gospodăriile care se încălzesc cu o sursă solidă, cum ar fi lemne sau cărbuni. Compensaţia monetară a fost introdusă în sistemul de vulnerabilitate energetică. De ajutor vor beneficia acele gospodării venitul cărora nu depăşeşte lunar 3963 de lei în mediul rural şi 4663 de lei în cel urban. Banii urmează a fi acordaţi direct pe card sau la poştă de către CNAS. În total, de ajutorul APRA ar urma să beneficieze 255 de mii de gospodării din toată ţară. În acest an, pentru acordarea acestui tip de compensaţii a fost alocat un buget de 1, 2 miliarde de lei.