Potrivit proiectului Legii bugetului, aprobat de guvern în şedinţa de sâmbătă, 5 decembrie, 32,5% din cheltuieli vor constitui cheltuieli sociale (salarii, pensii, indemnizaţii, transferuri în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, Fondurile de asigurări obligatorii de asistenţă medicală şi alte plăţi sociale).
La capitolul venituri, Bugetul public naţional se estimează în valoare de 24,9 mlrd. lei, cu circa 2,5 mlrd. mai mult (11,2%) faţă de cele scontate în 2009. La cheltuieli se preconizează 29,4 mlrd. lei, sau cu cu 1,6 mlrd (5,9%) mai mult decât cele din în 2009. Deficitul Bugetului public naţional va constitui 4,4 mlrd. lei, faţă de 5,34 mlrd. Lei în 2009. În raport cu PIB, deficitul va constitui 7% faţă de 9% preconizat în 2009.
Potrivit proiectului aprobat de guvern, veniturile bugetului de stat pentru 2010 se estimează la 15,19 mlrd. lei, cu 2,09 mlrd lei (15,9%) mai mult decât în 2009, iar cheltuielile - 19,32 mlrd. lei, cu 1,5 mlrd (8,9%) mai mult decât în 2009.
Guvernul preconizează pentru 2010 o creştere a PIB-ului cu 1,5% - până la 64,3 mlrd lei şi o inflaţie de 5% . Cursul de schimb al monetei naţionale se estimează la nivelul de 12,53 lei pentru 1 dolar SUA.
Proiectul aprobat de guvern urmează să fie votat de parlament
Totodată, Guvernul a votat şi politica bugetar-fiscală pentru 2010. Modificările prevăd majorarea de la 10% până la 18% a impozitului pe veniturile obţinute de persoanele fizice din jocurile de noroc. Pentru susţinerea persoanelor fizice şi juridice, care au depozite bancare sau care deţin hârtii de valoare corporative, guvernul propune extinderea până la 5 ani a termenului de neimpozitare a dobânzilor la depozite şi hârtii de valoare. Totodată, guvernul propune majorarea de la 5% până la 6% a cotei TVA la gazele naturale şi lichefiate produse sau importate în ţară, ceea ce va permise majorare veniturilor la buget.
Ministerul Finanţelor a propus majorarea accizelor la mărfurile accizabile, procurate în baza contractelor de leasing financiare, de rând cu achitarea TVA şi taxelor vamale pe măsura plăţii ratelor de leasing. Însă, la propunerea ministrului Economiei Valeriu Lazăr, această iniţiativă va fi examinată suplimentar luni, până la semnarea proiectului de lege, astfel încât această modificare să nu afecteze activitatea companiilor de leasing. Din aceleaşi considerente nu a fost adoptată o decizie privind introducerea TVA în agricultură, precum şi a accizelor la bere şi alte produse alcoolice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE