Deputatul neafiliat, Mihai Godea a declarat ieri, că este dispus să voteze candidatul AIE la funcția de președinte, însă cere anumite garanții în acest sens. Potrivit deputatului, acesta va înainta 10 condiții liderilor din AIE, Marian Lupu fiind primul, însă nu el nu a oferit vreun răspuns.
Deputatul a cerut să fie demonopolizate sferele economice și energetice din țară și încurajarea investitorilor, precum și garantarea nivelului minim de trai pentru cetățeni. Godea susține că este absolut necesară demilitarizarea PG, MAI, CCCEC și SIS, precum și soluționarea diferendului transnistrean în condițiile păstrării caracterului unitar al statului.
Godea a menționat, că scopul final al AIE nu este alegerea lui Marian Lupu sau alegerea șefului statului, ci asigurarea bunăstării cetățenilor.
Potrivit portalului de știri unimedia, cele 10 cerințe ale deputatului sunt:
1. Elaborarea unui plan de demonopolizare a principalelor sfere economice care să includă metode concrete de încurajare a investitorilor pentru a intra pe segmentele de piaţă aflate în condiţii de monopol. (termen – 1 iunie 2012)
2. Garantarea prin lege a nivelului minim de trai pentru cetăţenii Republicii Moldova. Termen de adoptare a legii – până la 1 iunie 2012, aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2013.
3. Asigurarea previzibilităţii şi stabilităţii legislaţiei fiscale – aprobarea politicilor fiscale şi vamale pentru un termen de cel putin 3 ani, neadmiterea modificărilor subite ce afectează drepturile antreprenorilor şi altor contribuabili. Termen de adoptare a legii – pâna la finele anului 2012, aplicabilă începând cu 1 ianurie 2013 şi pâna cel putin 1 ianuarie 2016.
4. Garantararea demonopolizării pieţei energetice şi conectarea la infrastructura europeană de gaze naturale şi electricitate potrivit specificărilor în Pachetul II şi III din acordul energetic cu UE. Semnarea unui angajament între toate componentele AIE2 care să garanteze îndeplinirea acestui obiectiv strategic. (termen – 1 mai 2012)
5. Garantarea prin lege a neimpozitării prin sistemulde impozitare indirectă a remintenţelor trimise de către cetăţenii Republicii Moldova de peste hotare. (termen – 1 ianuarie 2012)
6. Demilitarizarea şi depolitizarea Ministerului de Interne, CCCEC, Procuraturii Generale şi SIS. (termen – 1 ianuarie 2013)
7. Aprobarea Planului de acţiuni pentru implementarea reformei justiţiei şi a Planului de finanţare a reformei. (termen – 1 martie 2012)
8. Crearea unui minister pentru diasporă, cu mandat asumat politic, care să aibă în sarcină protejarea cetăţenilor moldoveni de peste hotare şi integrarea socială a celor reveniţi în ţară. (termen 1 iunie 2012)
9. Implementarea strategiei naţionale de reintegrare a cetăţenilor moldoveni reveniţi în ţară de la munci de peste hotare. (termen –1 septembrie 2012).
10. Soluţionarea diferendului Transnitrean doar cu păstrarea caracterului unitar al statului. Semnarea unui angajament în acest sens de către toate forţele politice aflate la guvernare.