Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a anunţat că va solicita deshumarea celorlalţi tineri decedaţi în urma evenimentelor din aprilie 2009 în condiţii suspecte. Totodată, Ghimpu a încurajat persoanele care au fost maltratate sau deţin informaţii despre protestele din aprilie anul trecut, să depună mărturii la Procuratura Generală. Tinerii, în schimb au cerut soluţionarea cât mai rapidă a dosarelor deschise pe numele lor.
“Dacă vă este frică mi le puteţi da mie şi eu le voi transmite Procurorului”, a spus Mihai Ghimpu în cadrul unei întâlniri joi, 8 aprilie, cu tinerii care au fost supuşi torturii anul trecut.
Tinerii prezenţi în sală şi-au reamintit pentru a câta oară de acel coridor al morţii prin care au trecut, cerând preşedintelui să grăbească investigaţiile, pentru că la un an de la acel calvar, ei încă nu au primit răspunsuri la întrebările lor. Tinerii bătuţi fără să fi purtat vreo vină, decât aceea că îşi doreau să trăiască liber la ei în ţară, nu ştiu nici până azi din ordinul cui au fost bătuţi şi de ce.
Chiril Gumeni are 15 ani şi spune că în urma loviturilor primate a suportat mai multe trauma la cap şi la picior. Mama băiatului susţine că un colaborator de poliţie i-a oferit mită în valoare de 300 de euro ca să păstreze tăcerea despre cele întâmplate.
“Am mari dureri de cap şi în fiecare noapte mă trezesc, dorm rău. Poliţiştii mă loveau cu pumnii şi picioarele peste cap”, povesteşte Chiril.
“Am fost vânat de mai mulţi poliţişti şi bătut fără milă în spatele cinematografului Patria până mi-am pierdut cunoştinţa. Apoi am fost transportat la Comisariatul de la Buiucani. Eu credeam că voi fi dus la spital pentru că eram plin de sânge. Nu am înţeles de ce m-au bătut. La comisariat erau şi fete. O fată era însărcinată şi se ruga de poliţişti să nu fie lovită, dar aceştia nu ţineau cont de rugăminţile ei”, povesteşte Andrei Muntean.
În acest context, Mihai Ghimpu a rugat persoanele care au nevoie de ajutor financiar pentru tratamente să solicite acest suport material.
Tinerii l-au mai rugat pe Mihai Ghimpu să-i ajute să vizioneze gratuit spectacolul “7 aprilie”, pentru care în mod normal ar trebui să scoată din buzunar 100 de lei pentru bilet. Preşedintele interimar şi-a asumat angajamentul să îndeplinească dorinţa acestora.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE