Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a declarat joi, 22 octombrie că şeful statului poate fi ales şi după data de 11 noiembrie, adică atunci când expiră două luni de la declararea funcţiei ca fiind vacantă.
"Este important ca până la această dată să fie iniţiată procedura de alegere a şefului statului", a declarat Ghimpu înainte de începerea şedinţei biroului permanent. Primul tur de scrutin ar putea avea loc pe 9 sau 10 noiembrie, dar preşedintele ar putea fi ales în turul doi. Sau există o altă posibilitate, parlamentul a iniţiat alegerea preşedintelui, dar candidaţii renunţă la candidatură. Cu ce e vinovat parlamentul în acest caz?, a întrebat Ghimpu.
Mihai Ghimpu a mai menţionat că atunci când a fost modificată Constituţia şi Republica Moldova a fost transformată în ţară parlamentară nu s-a ţinut cont de aspectul juridic al problemei, din care cauză şi s-a ajuns la astfel de probleme.
La Biroul Permanent urmează să se discute chestiunea privind alegerea şefului statului.
Amintim că miercuri, Comisia specială pentru desfăşurarea alegerilor preşedintelui a amânat procedura de alegere a şefului statului, preconizată pentru 23 octombrie, urmând ca Parlamentul să modifice legislaţia privind procedura de alegere a şefului statului.
Membrii comisiei din partea Partidului Comuniştilor s-au opus acestei propuneri. Ei au menţionat că odată ce pentru funcţia de şef al statului a existat un singur candidat, acest scrutin trebuie declarat din start eşuat şi să fie anunţate alegeri repetate.
Doar liderul PDM Marian Lupu şi-a înaintat candidatura, în timp ce comuniştii au declarat că pentru desfăşurarea acestora sunt necesari cel puţin doi candidaţi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE