Cei trei lideri de partide, care au creat astăzi Alianța pentru Integrare Europeană III, și-au exprimat încrederea că de acum încolo lucrurile vor merge mai bine, realizând că au multe de făcut. După ce au semnat oficial Acordul de constituire, cei trei au venit cu declarații.
Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că negocierile au avut anumite greutăți și că în situația complicată în care se află R. Moldova, cei 3 trebuie să dovadă de maximă responsabilitate. „Dincolo de gândurile furmoase, noi avem și un trecut. Au fost lucruri diferite, unele mai complicate, dar sunt și lucruri bune pe care le-am făcut împreună. Obiectivul care-l avem în față, care reiese din năzuințele oamenilor este că avem nevoie de reforme, dar într-o manieră foarte responsabilă și să îndeplinim un șir de condiții: să îmbunătățim relațiille cu partenerii de dezvoltare, să avem rezultate palpabile în lupta cu corupția, care să fie una bazată pe sistem.
Am convenit pe reforma profundă la capitolul instituții de drept, aici am convenit solidar, că acestea trebuie să fie scoase de sub orice formă de influență politică, mai ales că avem sprijinul UE și SUA”, a declarat Vlad Filat.
Colegul său de Alianță, Marian Lupu, a specificat că această Alianță are o cauză, în jurul căreia a fost creată - și această cauză este integrarea europeană. „Asta înseamnă dezvoltarea statului de drept, asigurarea socială, asigurarea întăririi țării în fața provocării de ordin intern și extern. Toate cele 3 partide au dat dovadă de înțelepciune și pragamatism, pentru a crea această AIE. Este o formulă deschisă și consecventă pentru țara noastră. Acest angajament s-a manifestat în 2009, și în pofida greșelilor, care le-am comis, el ține și de votul moldovenilor din noiembrie și la cel din alegerile generale locale, fiindcă s-a demonstrat această dorință de a continua parcursul european. Astăzi AIE III devine o structură politică solidară cu tendințele pro-europene ale cetățenilor”, a menționat Marian Lupu.
La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, a ținut să precizeze că va conta mult pe dorința colegilor din AIE III să opteze pentru o schimbare adevărată. „Dacă o să dorim schimbarea – o s-o avem, dar dacă am dorit Alianță fără schimbare – înseamnă că degeaba ne-am așezat și am semnat în fața dvs. Cea mai gravă problemă la noi este sărăcia, de aceea noi trebuie să o eradicăm. Dar nu putem face acest lucru, dacă nu avem creștere economică, iar asta înseamnă locuri de muncă, pensii, salarii bune și aici este imporantă combaterea corupției.
Noi ne-am asumat să combatem corupția și mulțumim UE că s-a oferit să ne dea asistență. Vom avea câte un consilier în fiece instituție, care va monitoriza cum activează lucrurile în instituții. Stimați șefi: uitați plăcerea de ieri, apucați-vă de lucru conștient, pentru că suntem aici ca să putem ajuta oamenii. Noi ne-am asumat că vom monitoriza asta, iar cei care nu-și vor îndeplini atribuțiile - vor fi rugați să părăsească locul și să dea voie altuia să muncească. Stimați guvernanți, ori guvernăm, ori demisionăm”, le-a spus franc Mihai Ghimpu.    

Cei trei lideri au mai anunțat că în perioada ce rumează va fi convocată ședința Parlamentului, pentru a fi învestit nul Guvern, astfel ca până la finele lunii iulie acesta să fie deja funcțional și capabil să guverneze țara.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE