Colaj:CIJM

Fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, condamnat în 2019 pentru un pretins viol care s-a dovedit a fi înscenat, cere public Ministerului Justiției (MJ) să nu conteste hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care i-a stabilit peste două milioane de lei sub formă de prejudiciu moral. Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului au declarat că sunt „nevoiți” să meargă în instanța de Apel, notează zdg.md

Joi, 23 mai, Gheorghe Petic a publicat pe rețelele de socializare un apel către ministra Justiției Veronica Mihailov-Morar în care anunță că nu va contesta decizia și cere același lucru ministerului.

„Nu aș dori sa ajung la Curtea de Apel deoarece trebue sa trăiesc iar momentele trecutului din anul 2018-2019, ceea ce psihologic este extrem de complicat. Motive de a NU contesta: Bugetul sărac al ţării, mai ales că suma de despăgubire nu va fi luată din buzunarele judecătorilor și procurorilor; Nu sunt esențiali pentru mine banii, ci dreptatea; Nu vreau sa admit unele speculații că chipurile vreau sa ma pricopsesc cu bani din vistieria ţării cu orice preţ”, a motivat Gheorghe Petic.

„Doamnă ministră a Justiției, gestul meu sper sa fie apreciat de Ministerul Justiției la justa valoare. Suma de 6 milioane prejudiciu spuneați ca era exagerată, dar 2 milioane? Instanța v-a mers la întâmpinare(…) Va îndemn sa arătăm cetățenilor că, în premieră, în R. Moldova, într-un dosar fabricat politic s-a făcut dreptate cap-coadă, vinovații au fost găsiți și puși pe banca acuzaților, iar păgubașului i s-au întors despăgubirile aduse. Lecție dură pentru procurori si judecători(…)”, a scris în adresarea sa Gheorghe Petic.

Ministerul Justiției va contesta la Curtea de Apel decizia primei instanțe care a hotărât să admită parțial cererea fostului polițist Gheorghe Petic prin care statul este obligat să-i achite acestuia un prejudiciu moral în sumă de 2 milioane de lei pentru condițiile inumane și degradante la care a fost supus fiind deținut în penitenciar.

Deocamdată nu este clar ce aspecte din decizie vor f contestate, „posibil nu va fi constestată în totalitate”, spun reprezentanții ministerului. Instituția are dreptul și reponsabilitatea să facă acest lucru în termen de 30 de zile, așa că o va face, mai adaugă aceștia, notează anticorupție.md

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE