Documentul subliniază că în lunile dinainte de alegerile parlamentare din aprilie 2009, Guvernul a restricţionat accesul partidelor de opoziţie în mass-media, care este fie controlată de stat, fie afiliată, şi a instituit măsuri care au obstrucţionat opoziţia, societatea civilă şi presa. Toate ramurile Guvernului sunt influenţate profund de Preşedinţie, iar unele grupuri religioase nu au putut să se înregistreze oficial.
Deşi autorităţile au respectat, în mare parte, drepturile omului, au existat informaţii potrivit cărora forţele de ordine au bătut persoane arestate, iar condiţiile de detenţie au rămas neadecvate.
În ceea ce priveşte corupţia, raportul afirmă că acest fenomen poate fi constatat în sistemul judiciar şi în poliţie. De asemenea, au existat cazuri de detenţii arbitrare şi de percheziţii ilegale.
Situaţia drepturilor omului este mai proastă în Transnistria decât în restul ţării, arată raportul. Autorităţile au impus unele restricţii asupra dreptului locuitorilor din această regiune separatistă de a-şi schimba liber guvernul, precum şi asupra dreptului de a vota în alegerile naţionale. Tortura şi arestările şi detenţiile arbitrare reprezintă in continuare o problemă, în timp ce condiţiile din închisori sunt în continuare dure, se mai arată în raport.
Autorităţile transnistrene hărţuiesc presa independentă, liderii partidelor de opoziţie şi ONG-urile. Restricţionează dreptul la asociere, libertatea de mişcare şi cea religioasă. De asemenea, vorbitorii de limbă romană sunt discriminaţi, conchide raportul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE