Gazul ar putea să se scumpească pentru consumatori. Vestmoldtransgaz compania care deține rețelelelde transport al combustibilului albastru în Moldova solicită majorarea tarifului pentru transportul metanului.

Astfel, gazul s-ar putea scumpi cu până la 1 leu. Compania solicită un tarif de 373,3 lei per mia de metri cubi la puncte de ieșire în rețelele de distribuție a gazelor naturale și Grupul de puncte de ieșire spre consumatorii, instalațiile de utilizare ale cărora sunt racordate la rețeaua de transport al gazelor naturale. În prezent tariful este de 71,2 lei per mia de metri cubi.

Tariful de ieșire, solicitat de Vestmoldtransgaz, în rețelele adiacente de transport al gazelor naturale, inclusiv din țările vecine este de 332,5 lei per mia de metri cubi, față de 26,2 lei per mia de metri cubi. Iar tariful de intrare din rețelele adiacente de transport al gazelor naturale, inclusiv din țările vecine cerut de companie este de 356,19 lei pentru mia de metri cubi, comparativ cu 38,8 lei.

ANRE urmează să examineze solicitarea Vestmoldtransgaz în una din ședințele viitoare.

În prezent, prețul metrului cub de gaz este 18,05 lei și s-a redus la începutul lunii iunie de la 29,27 lei metrul cub.

Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov declara că ar exista posibilitatea reducerii tarifului pentru populație, însă nu poate promite acest lucru. La sfârșitul săptămânii trecute, prezent în Parlament, ministrul Energiei declara că prețul va rămâne același pentru populație.

„Eu am spus că nu promit, noi am încercat și încercăm în continuare. Nu s-au finalizat achizițiile de gaze până la sfârșitul sezonului rece viitor. Acum nu este un moment bun pentru achiziția gazelor, prețurile la gaze sunt înalte. Dacă o să prindem prețuri mai bune încercăm să găsim o soluție să le reducem”, spunea Victor Parlicov.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE