Sunt multe persoane care consumă băuturi cu diverse concentrații de alcool. După o perioadă de timp, întreaga cantitate este eliminată din organism. Însă, șoferii trebuie să fie atenți pentru că li se poate lua carnetul chiar dacă au băut cu multe ore înainte să urce la volan.

Specialiștii spun că alcoolul poate rămâne în sânge chiar și 24 de ore, mai ales dacă vorbim despre băuturi tari consumate în cantități mari. Astfel că, după o petrecere în care ați consumat alcool, cel mai bine este să luați un alt mijloc de transport până acasă, dacă ați venit cu mașina personală.

Ce băutură se elimină cel mai rapid din organism. În cât timp puteți conduce în siguranță

De exemplu, un litru de vin băut ajunge să fie eliminat din sânge în aproximativ 7-9 ore.

Un pahar de vin, de 250 de ml este eliminat complet în 3 ore și jumătate.

O cantitate de 500 de ml de alcool de 5%, de exemplu, adică echivalentul unei beri, este eliminată mult mai repede dacă este băută mai lent decât dacă este băută rapid.

Mai exact, o bere băută într-o oră este eliminată în aproximativ 2 ore. Aceeași bere, băută în jumătate de oră, va fi eliminată în 6 ore.

50 de ml de tărie (whiskey, bourbon, coniac etc), cu o concentrație de 40% alcool se face în aproximativ două ore.

100 de ml de băutură spirtoasă se elimină în 4 ore și jumătate, conform Alba24.

Un polițist rutier a făcut un test pentru a le arăta șoferilor ce riscă dacă beau chiar și un pahar de bere și se urcă la volan.

Acesta și-a desfăcut o bere și imediat după ce a terminat-o a făcut un test cu un aparat etilotest profesional. Valoarea afișată a fost de 0,28 mg/l alcool în aerul expirat.

Cât timp poate fi detectat alcoolul în organism?

Timpul în care poate fi detectată prezența alcoolului în organism:

Alcool în sânge – poate fi depistat timp de 6-12 ore

Alcoolul în respirație – poate fi depistat până la 24 de ore

Alcoolul în urină – poate fi depistat între 12 și 48 de ore

Alcoolul în salivă – poate fi depistat timp de 48 de ore

Alcoolul în păr – poate fi depistat până la 90 de zile

Factori care influențează eliminarea alcoolului din sânge

Există mai mulți factori care influențează procesul de eliminare a alcoolului din sânge.

Vârsta: Alcoolul este mai greu de eliminat din sânge pe măsură ce înaintezi în vârstă. Ficatul are o capacitate mai mică de a-l procesa, astfel că ritmul în care acesta va fi eliminat este unul mai lent.

Greutatea: Dacă ai o greutate mai mare vei avea o concentrație de alcool mai mică în sânge față de o persoană care are o greutate mai mică, la aceeași cantitate de alcool (vezi formula de mai sus).

Oamenii mai slabi vor fi afectați mai puternic de consumul de alcool, decât cei grași.

Sexul: Femeile sunt mai puțin rezistente la alcool pentru că ele au mai puține enzime care metabolizează alcoolul față de bărbați. Atunci când beau, își vor reveni mai greu.

Cantitatea de mâncare din stomac: Valoarea maximă a alcoolemiei este atinsă în aproximativ o jumătate de oră în cazul persoanelor care au consumat alcool pe stomacul gol.

Acestea au un metabolism mai rapid. În schimb, dacă mănânci înainte să bei, alcoolemia maximă va fi atinsă la aproximativ 2 ore de la consumul de alcool.

Explicația constă în faptul că alcoolul va fi mult mai repede absorbit dacă bei pe stomacul gol.

Cum se pedepsește conducerea sub influența alcoolului în Moldova

În țara noastră, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană având o concentrație alcoolică în sânge de peste 0,5 g/l sau 0,3 mg/l vapori de alcool în aerul expirat este considerată infracțiune și se pedepsește cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Totodată pentru refuzul de la testarea alcoolscopică sau prelevarea de probe pentru stabilirea stării de ebrietate, conducătorul mijlocului de transport, la fel, riscă să fie cercetat penal.

De la 0,3 până la 0,5 g/l alcool în sânge (0,15 până la 0,30 mg/l vapori de alcool în aerul expirat), fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 17 500 până la 25 000 de lei, cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe un termen de până la 6 luni.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE