Avocatul Poporului, Ceslav Panico, s-a sesizat din oficiu în contextul accidentelor tragice de lângă Aeroport și Bahmut, care au dus la decesul a 6 persoane. Totodată, Ombudsmanul va monitoriza și modul de desfășurare al anchetelor pornite de autorități, inclusiv finalitatea acestora, anunță responsabilii.

„Astfel, în exercitarea mandatului său, în cazul în care dispune de informaţii privind încălcarea drepturilor şi libertăţilor omului, în cazurile de o importanţă socială deosebită sau în cazul în care este necesară apărarea intereselor unor persoane care nu pot folosi de sine stătător mijloacele juridice de apărare, Avocatul Poporului este în drept să acţioneze din oficiu, în conformitate cu Legea  cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul).

În cadrul investigării vor fi examinate și analizate acțiunile sau inacțiunile autorităților care au dus sau care au contribuit la producerea accidentelor, inclusiv acțiunile sau inacțiunile autorităților care ar fi putut preveni producerea acestor accidente, precum și cauzele producerii accidentelor.

Totodată, Ombudsmanul va monitoriza și modul de desfășurare al anchetelor, inclusiv finalitatea acestora.

În acest context, Avocatul Poporului reamintește că are în proces și elaborarea un Raport Special la subiectul „Dreptul la viață, sănătate, siguranță și securitate în traficul rutier”, inițiat în luna august 2023”, se arată în nota oficiului Avocatului Poporului.

Două accidente grave care au consternat lumea au avul loc la Bahmut, Călărași iar altul în apropierea Aeroportului Chișinău.  În localitatea Bahmut din raionul Călărași o căruță cu șase persoane, toți membri ai unei familii, a fost spulberată de un automobil. Patru persoane au decedat, printre care un copil de doar trei luni, iar un bărbat și o fetiță de patru ani se află în stare gravă la spital.  Șoferul mașinii implicate în accident ar fi șeful Procuraturii Ungheni, au susținut sursele PulsMedia.MD.

Procuratura Generală a confirmat că la volanul automobilului care a provocat accidentul de la Bahmut se afla un procuror. Acesta a fost reținut, urmând ca procurorii să solicite aplicarea arestului preventiv.

În cazul teribilului accident de lângă Aeroport, o motocicletă a fost cuprinsă de flăcări, după ce s-a lovit frontal cu o mașină de poliție. Conducătorul motocicletei și pasagerul său au decedat pe loc, în urma accidentului cu implicarea mașinii de patrulare, care aparține Inspectoratului Național de Securitate Publică. Conducerea Inspectoratului General al Poliției a dispus inițierea de urgență a unei anchete de serviciu, au anunțat oamenii legii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE