Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi l-a primit, astăzi, la sediul instituției de apărare pe omologul său care se află în vizită oficială în Republica Moldova. Cu această ocazie, cei doi oficiali au susținut declarații de presă.

În mesajul său, ministrul Nosatîi a menționat că vizita ministrului francez al forțelor armate Sébastien Lecornu reprezintă un mesaj puternic că

Republica franceză va fi un susținător al inițiativelor și proiectelor de modernizare ale sectorului de apărare și reformelor democratice al R. Moldova. Declarația aparține ministrului francez al Apărării Sébastien Lecornu, aflat țn țara noastră. Oficialul francez s-a întâlnit cu autoritățile de la Chișinău, iar în cadrul discuțiilor au fost discutate aspecte privind cooperarea bilaterală, obiectivele prioritare ce vizează apărarea statului, reforma militară, precum și situația de securitate regională.

Ministrul Anatolie Nosatîi a mulțumit Guvernului francez și conducerii Ministerului Forțelor Armate din Franța pentru instruirea lingvistică și pregătirea profesională a militară a efectivului Armatei Naționale, dar și pentru schimbul de experiență între cadeții celor două instituții de apărare. Totodată, oficialul moldovean și-a exprimat recunoștința pentru susținerea în cadrul Instrumentului European pentru Pace al Uniunii Europene, de care beneficiază țara noastră și contribuția recentă a Republicii Franceze la fondul Inițiativei NATO de Dezvoltare a Capacităților de Apărare.

Totodată, Anatolie Nosatîi și Sébastien Lecornu au discutat despre modalităţile prin care Franța ar putea să susțină Republica Moldova în procesul de transformare a Armatei Naționale, pentru a avea, în final, o armată modernă, bine echipată și dotată, rezilientă la provocările actuale de securitate.

Ministrul Apărării a accentuat deschiderea și buna colaborare cu compania franceză „THALES” în procesul de încheiere a contractelor necesare pentru achiziționarea sistemului de supraveghere aeriană din bugetul național de apărare.

„Este un pas important în eforturile noastre de asigurare a securității spațiului aerian, dar și în contextul evoluției parteneriatului moldo-francez”, a conchis Anatolie Nosatîi.

La rândul său, Ministrul Forțelor Armate ale Republicii Franceze, Sébastien Lecornu, a declarat că cooperarea dintre cele două instituții de apărare se va dezvolta și se va axa pe mai mulți piloni. „De mai multe luni, echipele noastre conlucrează pentru a defini o cooperare mult mai puternică, mai concretă și fundamental orientată pe apărarea suveranității dumneavoastră și pe stabilitatea Republicii Moldova”, a afirmat ministrul Lecornu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE