Franța și Germania au semnat cu Ucraina acorduri de securitate și un ajutor militar de câteva miliarde de euro. Germania acordă Ucrainei un ajutor militar în valoare de 1,1 miliarde de euro, iar Franța trei miliarde de euro.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au semnat vineri seara, la Paris, un acord bilateral de securitate menit să garanteze un sprijin civil şi militar pe termen lung pentru Ucraina în plin război cu Rusia, relatează AFP, transmite Agerpres.

Potrivit acordului, Franţa se angajează să acorde în 2024 „până la trei miliarde de euro” ajutor militar „suplimentar” Kievului, după un sprijin pe care îl estimează la 1,7 miliarde în 2022 şi la 2,1 miliarde în 2023.

Parisul menţionează în special o consolidare a „cooperării în domeniul artileriei”.

Acordul prevede şi „furnizarea unei asistenţe globale Ucrainei” pentru „restabilirea integrităţii sale teritoriale în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, „descurajare activă şi măsuri care trebuie luate în faţa oricărei noi agresiuni” din partea Rusiei, precum şi un „sprijin” pentru aderarea Kievului la Uniunea Europeană şi „interoperabilitate cu NATO”.

„Franţa confirmă că viitoarea aderare a Ucrainei la NATO ar constitui o contribuţie utilă la pace şi stabilitate în Europa”, se arată în acest nou pact.

știrea inițială

Președintele francez Emmanuel Macron și liderul ucrainean Volodimir Zelenski vor semna vineri, la Palatul Elysee, un acord bilateral de securitate, a anunțat președinția franceză, citată de agenția AFP.

„Acest acord urmează angajamentelor asumate în cadrul formatului G7, în marja summitului NATO de la Vilnius din iulie 2023”, a declarat joi biroul lui Macron.

Tot vineri, Zelenski a vizitat Germania, unde s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz, înainte de a participa sâmbătă la Conferința de Securitate de la Munchen.

Zelenski va susține un discurs la Conferința de la Munchen și va purta discuții cu vicepreședintele american Kamala Harris și cu alți câțiva șefi de stat și de guvern, a precizat președinția ucraineană, într-un comunicat de presă.

Germania și Ucraina au semnat vineri un acord de cooperare și sprijin pe termen lung în domeniul securității, a anunțat Biroul prezidențial al Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski a semnat acordul cu cancelarul german Olaf Scholz în timpul vizitei sale în Germania, notează The Kyiv Independent.

Astfel, Germania devine a doua țară care finalizează un acord bilateral de securitate pe baza promisiunii făcute de Grupul celor șapte țări în iulie anul trecut. Marea Britanie a semnat un tratat similar cu Ucraina în ianuarie.

Tratatul stipulează „sprijinul de neclintit" al Germaniei pentru integritatea teritorială a Ucrainei și promite să ajute țara să se apere împotriva agresiunilor.

Acesta este valabil timp de 10 ani și definește prioritățile în cooperarea internațională în domeniile militar, politic, financiar și umanitar. Documentul promite, de asemenea, un sprijin german de peste 7 miliarde de euro în domeniul apărării pentru Ucraina, a declarat biroul lui Zelenski.

În timpul unei conferințe de presă comune cu Zelenski, Scholz a anunțat, de asemenea, că Germania pregătește un pachet de ajutor în valoare de 1,1 miliarde de euro, inclusiv 36 de obuziere, 120.000 de obuze, două sisteme de apărare aeriană Skynex și rachete pentru sistemele de apărare aeriană IRIS-T.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE