LIVE TEXT: 16:15 În cadrul ședinței primăriei din 20 mai, edilul Ion Ceban a respins acuzațiile aduse, afirmând că fondurile accesate de primărie sunt „în termeni legali”.

„Astăzi rata de îndatorare a scăzut până la 18%, plafonul fiind de 30%”, a precizat Ceban și la rândul său a acuzat PAS de incompetență.

Reprezentanții PAS din CMC au solicitat PG să investigheze creditele de 735 de mil. de lei accesate de primarul Capitalei

Vicepreședinții fracțiunii PAS din CMC, Dumitru Ivanov și Sergiu Stoian, au depus o plângere la Procuratura Generală în care au solicitat investigarea creditelor accesate de conducerea primăriei Capitalei, în sumă de 735 de milioane de lei, împrumuturi solicitate de la bănci fără a fi aprobate de către Consiliul Municipal Chișinău, notează jurnal.md

„Primarul Ion Ceban, în primul său mandat s-a împrumutat cu 1,5 miliarde de lei, respectiv îndatorarea Chișinăului a crescut de la 10% din veniturile proprii în 2019, la 25% în 2024. Mai simplu spus este că astăzi trebuie să întoarcem o pătrime din veniturile proprii pentru creditele accesate. O pătrime din venituri nu vor fi investiți în infrastructură, dar în împrumuturi”, a declarat Dumitru Ivanov.

El a precizat că îÎn perioada 2021 – 2023, Ion Ceban, a încheiat cu mai multe bănci comerciale din Republica Moldova, credite de împrumut în valoare totală de cca 735 de milioane lei. În anul 2021, la 5 și 27 mai, au fost contractate două credite de împrumut a câte 175 de milioane de lei. În 2022, la 23 august a fost contractat un credit de împrumut în valoare de 115 milioane lei. Iar în 2023, la 5 octombrie și 20 decembrie, au fost contractate alte două credite în valoare de 150 de milioane de lei și respectiv de 120 de milioane de lei.

„Toate aceste credite au fost contractate ilega. Ele nu respectă legea 419, art. 46. Nici unul din aceste credite nu are la bază decizia CMC, adică consilierii nu au votat aceste credite și nimeni nu a fost informat despre scopul, valoarea creditului, perioada de rambursare etc. Toate acestea au apărut post-factum, după creditarea lor. La momentul contractării băncile au fost duse în eroare și li s-a prezentat doar decizia cu privire la aprobarea bugetului a anului corespunzător, dar care nu poate înlocui o decizie a consiliului cu privire la împrumuturi” a mai spus Dumitru Ivanov.

Vicepreședintele PAS, Sergiu Stoian a adăugat că în aceste condiții, există bănuiala rezonabilă că primarul general Ion Ceban a săvârșit acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, prin semnarea contractelor de împrumut cu mai multe bănci comerciale din Republica Moldova.

„Prin denunțul depus astăzi, solicităm Procuraturii Generale să atragă la răspundere contravențională și penală pentru abuz de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu pe funcționarii publici și de demnitate publică din cadrul Primăriei Chișinău care au participat la comiterea abuzurilor enumerate mai sus. Fracțiunea PAS este alarmată de încălcările și ilegalitățile care sunt cu duiumul în gestionarea Chișinăului de către Ion Ceban și vă anunțăm că vom denunța fiecare ilegalitate de-a primarului până se va face dreptate”, a mai spus Stoian.

Primarul Ion Ceban, nu a comentat, deocamdată, declarațiile celor de la PAS

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE