Fostul deputat PDM, și ex ministru al Culturii, Monica Babuc, a devenit oficial, șefu Instututului Cultural Român (ICR) Chișinău, în urma unui vot favorabil, primit în ședința comisiilor pentru cultură și politică externă din Senat, transmite Libertatea.

Babuc a primit 13 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”. Oficial, propunerea ca Monica Babuc să preia conducerea ICR Chișinău a fost făcută de președintele ICR, Liviu Sebastian Jicman, și aprobată de Ministerul Culturii și de Ministerul Afacerilor Externe, însă neoficial, potrivit surselor Libertatea din cadrul ICR, Babuc a fost propusă de PSD.

Monica Babuc a fost chestionată în timpul audierii despre relația sa fostul lider al democraților, fugarul Vladimir Plahotniuc. Noua șefă a ICR Chișinău a catalogat informațiile apărute în presă despre acest subiect ca fiind „neadevăruri și adevăruri trunchiate”. Babuc a negat informațiile potrivit cărora, după fuga lui Plahotniuc din 2019, a preluat conducerea interimară a PDM.

„Vreau să vă spun că, din păcate, și dumneavoastră ați devenit probabil victima unor adevăruri trunchiate sau chiar a unor falsuri care se proliferează cu insistență și în presa română, preluate și în Republica Moldova. Mai întâi, eu nu am preluat conducerea echipei politice altădată condusă de Plahotniuc, pentru că în 2019, când a plecat, congresul următor al Partidului Democrat a ales în mod ordinar un fost prim-ministru al Republicii Moldova, domnul Pavel Filip, care a condus acest partid circa trei ani de zile. Or, eu am preluat după ce domnia sa și-a dat demisia de la conducerea partidului și am avut un interimat care a fost realizat la solicitarea și la rugămintea colegilor mei în ultimele luni ale anului 2022. Deci e un fals să spui că Monica Babuc a preluat după această persoană conducerea Partidului Democrat”, a răspuns aceasta la întrebarea adresată de senatorii USR Radu-Mihai Mihail și Eugen-Remus Negoi.

„Mai departe, dacă ați fi studiat materialele ultimelor două congrese ale PDM, ați fi văzut că nu numai ultimul congres, în care mi-am prezentat demisia și din partid, și din funcția de președinte interimar, dar chiar și în celălalt congres, din septembrie 2019, s-a luat o atitudine drastică și vehementă în raport cu ceea ce s-a întâmplat în conducerea partidului raportat la fostul lider al PDM”, a mai spus Babuc, adăugând că partiduul „a pus umărul de o manieră hotărâtoare, în 2010, după debarcarea conducerii comuniste a Republicii Moldova pentru parcursul european al țării”.

La șefia ICR Chișinău, Monica Babuc va avea grad diplomatic de ministru consilier

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE