Asociația Forța Fermierilor nu este de acord cu avizul pe care l-a dat Guvernul la un  proiect de lege elabort de deputatul PAS Alexandru Trubca legat de Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli. Aceștia au menționat că, anterior, proiectul a fost coordonat cu reprezentanții Asociației și prevedea extinderea semnificativă a numărului de beneficiari ai Programului și majorarea sumelor rambursate în cadrul acesteia. Doar că prin avizul dat de Ministerul Finanțelor practic, sunt respinse cele mai importante prevederi ale proiectului de lege.

„Azi Ministerul Finanțelor demonstrativ și-a bătut joc de agricultorii și promisiunile Guvernului. La 13 aprilie a fost înregistrată inițiativa legislativă a președintelui comisiei parlamentare pentru agricultură privind modificarea legii cu privire la Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli. Proiectul a fost coordonat în urma mai multor discuții cu Asociația Forța Fermierilor și prevede extinderea semnificativă a numărului de beneficiari ai Programului și majorarea sumelor rambursate în cadrul acesteia.

Atragem atenția că în situația multiplilor crize, care au afectat concomitent sectorul agrar, și decapitalizării enorme a ramurii, restituirea TVA a fost  unicul ajutor financiar din partea statului, care, din păcate, a fost acordat cu întârziere și cu multe deficiențe, care urma să fie corectate prin proiectul domnului Alexandru Trubca.

Remarcăm că la ultima întălnirea cu domnul prim-ministru agricultorii au primit promisiunea dlui Recean că problema respectivă deja este soluționată, totul a fost coordonat și în scurt timp modificările respective vor fi avizate pozitiv de Guvern și votate la următoarea ședință a Parlamentului în 2 lecturi.

Cu părere de rău, azi, în cadrul ședinței cabinetului de miniștrii, Ministerul Finanțelor a prezentat un aviz asupra inițiativei deputatului Trubca, care, practic, respinge cele mai importante prevederile ale proiectului de lege, ceea ce blochează aprobarea inițiativei în cauză la Parlament.

Mii de agricultori au așteptat aceste modificări din ianuarie 2023. Asociația Forța Fermierilor nu are explicații pentru poziția ministerului finanțelor, mai ales în contextul ultimelor angajamente din partea guvernului”, se menționează în comunicatul Forța Fermierilor

Fermierii amenință cu proteste masive în toată țara.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE