Fondul Monetar Internaţional (FMI) va delega la Chişinău o echipă de experţi imediat după investirea în funcţie a noului Guvern. Despre aceasta a anunţat premierul Vlad Filat, vineri, 18 septembrie.
“Avem deja un prim semnal. Avem scrisoarea de răspuns din partea FMI care spune că imediat după investirea noului Guvern urmează să vină la Chişinău cu o misiune pentru a demara procesul în vederea relansării relaţiilor în primă instanţă cu Guvernul de la Chişinău şi ca rezultat creditarea R. Moldova în vederea depăşirii situaţiei dramatice pe care o avem la nivel bugetar, datorii şi alte probleme”, a explicat Vlad Filat
Noul prim-ministru susţine că după încheierea unor acorduri cu FMI R. Moldova va putea accede şi la alte surse, cum ar fi ajutorul financiar din partea Comisiei Europene, în valoare de 30 mln de euro.
Totodată, Vlad Filat a dezminţit informaţia precum că FMI ar fi impus drept condiţii pentru creditare R. Moldova, reducerea angajaţilor şi a salariilor. “Cerinţe de acest gen din partea FMI nu au fost impuse niciodată. Noi nu vom accepta ideea cu reducerea locurilor de muncă, micşorarea salariilor. Noi ne asumăm această responsabilitate”, a mai spus Vlad Filat.
Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, deputat PLDM, R. Moldova ar putea primi de la FMI o sumă cuprinsă între 300-500 mln dolari, bani necesari pentru acoperirea deficitului bugetar. Acordul, mai spune Ioniţă umrează să fie semnat până la sfârşitul lunii octombrie. “Este un lucru foarte rar întâlnit la FMI, când ei încep lucrul nu cu Guvernul investit, ci cu prima persoană investită în stat. Exact în ziua în care preşedintele Parlamentului a fost investit noi am trimis o scrisoare la FMI, ceea ce a permis ca astăzi, după două săptămâni, aşa cum este şi procedura, să primim răspuns”, a mai spus deputatul liberal-democrat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE