Curtea Europeană a comunicat în regim de urgență Guvernului Republicii Moldova ambele plângeri depuse de Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo. Despre asta anunță avocații Victor Munteanu și Iurie Mărgineanu. 

„Curtea europeană a comunicat în regim de urgență Guvernului Republicii Moldova ambele plângeri depuse de Procurorul General Alexandr Stoianoglo pe faptul persecutării acestuia pe criterii politice, plasării ilegale în arest la domiciliu, al restricțiilor de comunicare cu presa și al restricțiilor de întrunire, și, mai important, al suspendării din funcția de Procuror General. După ce vor fi studiate documentele parvenite de la CEDO, vom informa societatea despre detaliile cazului examinat de Curtea europeană”, anunță avocatul Victor Munteanu. Un mesaj identic a fost transmis și de Iurie Mărgineanu.

Amintim că în ianuarie 2022, avocații procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, au expediat o plângere la CEDO prin care au solicitat să fie constatată „violarea drepturilor lui Stoianoglo referitor la aplicarea ilegală a tuturor măsurilor preventive”.

Pe 23 mai, Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat raportul Comisiei de evaluare și urma să propună președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, demiterea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, după ce acesta a obținut calificativul de evaluare – „nesatisfăcător”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE