Premierul Vlad Filat a avut o întrevedere cu liderul Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin, iar Lupu a declarat că a avut discuţii cu mai mulţi lideri comunişti în vederea alegerii preşedintelui pe 23 octombrie. Comuniştii se pare însă că se menţin pe poziţia de a nu vota şeful statului.
Filat a anunţat joi presa că a avut o întrevedere, la iniţiativa sa, cu Vladimir Voronin, în care a discutat situaţia din Republica Moldova. ”Am discutat despre situaţia care este în Republica Moldova, este normal să existe un dialog între guvernare şi opoziţie, din păcate nu am avut prea multe răspunsuri la întrebări şi nu am luat decizii”, a declarat Filat.
Potrivit lui, despre alegerea preşedintelui a vorbit doar „tangenţial”, pentru că nu acesta a fost scopul întâlnirii. El însă a menţionat că a expus punctul de vedere asupra pericolului care vizează Republica Moldova în cazul nealegerii preşedintelui.
În acelaşi timp, candidatul AIE la funcţia de preşedinte, Marian Lupu a anunţat că a lansat şi el o invitaţie de dialog pe adresa lui Voronin, dar nu a primit nici un răspuns. În schimb, Lupu a purtat discuţii cu unii reprezentanţi ai comuniştilor şi membri ai fracţiunii.”Au avut loc un şir de întrevederi atât cu unii reprezentanţi ai conducerii comuniştilor, cât şi cu unii reprezentanţi ai fracţiunii pentru a face un schimb de păreri referitor la politica internă şi externă a ţării în contextul zilei de 23 octombrie”, a menţionat el.
Comuniştii se pare că se ţin tare pe poziţia anterioară de a nu vota şeful statului, deşi lasă loc şi pentru negocieri. ”Nu sunt coapte premisele pentru ca cineva de la comunişti să voteze preşedintele la 23 octombrie, dar Dumnezeu e mare”, a declarat deputatul comunist Victor Stepaniuc, care însă s-a arătat interesat de un dialog cu Lupu.
Alegerile pentru funcţia de preşedinte vor avea loc pe 23 octombrie. Deocamdată, doar Marian Lupu şi-a înaintat candidatura, fiind susţinut de AIE, în timp ce comuniştii au declarat că nu vor vota preşedintele şi cel mai probabil nu vor înainta un candidat propriu.
AIE deţine majoritatea parlamentară cu 53 de mandate, în timp ce pentru alegerea şefului statului sunt necesare cel puţin 61 de voturi. Dacă preşedintele nu va fi votat, va fi anunţat a doilea tur, iar în cazul în care nici de această dată nu se reuşeşte, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu va trebui să dizolve parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate, care ar urma să se desfăşoare în 2010.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE