Deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană au modificat joi Codul Audiovizualului, astfel că membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi cei ai Consiliului de Observatori ai Teleradio Moldova vor putea fi aleşi de parlament cu majoritatea simplă a deputaţilor. Proiectul a provocat criticile comuniştilor care l-au comentat drept încercare de preluare a controlului asupra audiovizualului.
Potrivit proiectului, elaborat de un grup de deputaţi din AIE, membrii CCA, precum şi ai CO vor putea fi aleşi cu majoritatea simplă de voturi, faţă de 3/5 cum este în prezent, adică un membru al acestor două instituţii este ales cu acelaşi număr de voturi ca preşedintele ţării O altă modificare este că preşedintele CO poate fi ales şi demis cu majoritatea simplă a membrilor şi nu cu 2/3 ca în prezent.
Preşedintele Comisiei de profil, Corina Fusu, care este şi unul din autorii proiectului a explicat că actuala normă, privind alegerea membrilor cu 3/5 este anticonstituţională, deoarece Constituţia prevede că parlamentului adoptă hotărâri cu majoritatea deputaţilor şi doar în anumite cazuri, stipulate expres în Legea supremă, sunt excepţii.
Comuniştii au criticat dur proiectul. Victor Stepaniuc, care este şi unul din autorii Codului Audiovizualului l-a calificat drept „un pas înapoi” şi nedemocratic, menţionând că actualele prevederi au fost salutate şi de experţii internaţionali. Potrivit lui, proiectul nu are alt scop decât preluarea controlului asupra audiovizualului de către noua majoritate parlamentară.
În acelaşi timp, deputatul Edurad Muşuc care picheta acum câţiva ani televiziunea pentru lipsă de imparţialitate şi cenzură a declarat că lucrurile la televiziunea publică merg tot mai bine.
Codul audiovizualului a fost adoptat de majoritatea comunistă şi creştin democraţi în 2006, fiind criticat dur de experţii naţionali şi internaţionali. În urma adoptării acestuia, fostele posturi municipale Antena C şi Euro TV au putut fi privatizate în favoarea comuniştilor şi PPCD, după cum afirmă unele surse.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE