Primul ministru al R. Moldova, Vlad Filat, a menţionat astăzi, 14 ianuarie, în urma şedinţei Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană, că va merge până în pânzele albe pentru a-l demite pe procurorul general, Valeriu Zubco, anunţă Politik.md.
Potrivit lui Filat, Zubco trebuie să plece în demisie, în mod necondiţionat, pentru că el nu mai are autoritate morală. „El trebuie să suporte consecinţele, pentru neexecutarea unor lucruri, precum şi pentru cum a influenţat el anumite lucruri. Pe de o parte, se anunţă că el se autosuspendează, dar legea nu prevede autosuspendarea, deci el în prezent e în concediu, deci prin plecarea sa în concediu s-a demonstrat echidistanţă. Poziţia noastră este fermă, şi anume că procurorul general trebuie să plece în demisie. Dacă până acum se vorbea despre demisie de onoare, acum nu mai poate fi vorba despre onaoare”, a declarat Vlad Filat.
De asemenea, el susţine că a avea onoare, este ceva străin pentru procuror. „Dacă nu va fi această demisie benevol, sigur că se va pune problema în Parlament. Conform normei legale, numirea în funcţie a procurorului este dreptul exclusiv al Preşedintelui Parlamentului, dar prin votul deputaţilor el poate fi demis. Vreau şi am dreptul să am încredere în procurorul general, în instituţiia pe care o conduce. Trebuie să fie oameni care activează şi conduc această instituţie, care au pregătirea necesară”, a mai menţionat Vlad Filat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE