Președintele Asociației Forța Fermierilor solicită de la ministru Agriculturii și Industriei Alimentare convocarea urgentă a ședinței cu reprezentanții agricultorilor, care au protestat recent, la care să fie invitați băncile comerciale, ODA și Banca Națională a Moldovei. Subiectul întâlnirii ar fi funcționarea deficientă a mecanismului Creditului de Urgență.

Fermierii menționeză că acest produs de creditare garantată cu plafonul de 500 000 lei a fost creat special pentru fermierii micro și mici din domeniul cerealier, mulți dintre care sunt în dificultate de plată, au întărzieri mai mare de 90 de zile la bănci și au restructurat împrumuturile bancare. Creditul respectiv este clasificat ca Substandard, se acordă doar pentru mijloacele circulante cu garanția ODA și are perioada de grație de 6 luni. Mecanismul a fost propus de către ministru al agriculturii ca soluție întârziată pentru salvarea miilor de fermieri, care nu au avut resurse minime pentru lucrările de primăvară.

„În perioada din 1 martie organizația noastră a monitorizat procesul de acordare a creditelor de urgență. Cu mare îngrijorare constatăm că la moment  sute de fermieri au primit refuzuri de la bănci anume din cauză că agricultorii au bilanțuri negative și întârzieri la plata creditelor. Remarcăm faptul că băncile formulează refuzuri oficiale foarte vag sau trag din timp cu emiterea refuzului în scris, însă verbal categoric resping solicitările agricultorilor pentru accesarea creditelor de urgență. Unele bănci dau vina pe Regulamentul BNM privind clasificarea creditelor neperformante, chiar dacă în cadrul negocierilor la Ministerul Agriculturii toți reprezentanți ai băncilor au susținut că dacă creditul este garantat, atunci nu e nevoie de intervenția Băncii Naționale. Este alarmant că în 2 săptămâni doar la 10 fermieri au fost acceptate cereri de creditare și eliberate garanții de către ODA. Nemulțumirea agricultorilor micro și mici crește și mulți din ei consideră că din nou au fost mințiți de autorități. Pentru anticiparea revoltei fermierilor este necesar în termenul proxim să fie organizată ședința cu băncile ,ODA și Banca Națională a Moldovei”, menționează Asociația  

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE