Asociațiile de agricultori atenționează autoritățile că Moldova se confruntă cu importuri masive de floarea-soarelui și acuză Guvernul că e mut la problema importurilor masive de ulei.

„Ce zice Guvernul? Ați promis că veți interveni la primele semne de importuri masive! De ce tăcere? Oare vreți să deveniți complici la distrugerea acestei ramuri?”, a afirmat Alexandru Slusari într-o declarație publică.

„Astăzi, compania Trans Oil a adus la fabrica din Bălți nu mai puțin de 36 de vagoane de floarea-soarelui din Ucraina, cu un volum total de aproximativ 1500 de tone. Informația a fost confirmată de către conducerea fabricii, care a comunicat angajaților că, în următoarele 6 luni, materia primă a fabricii va proveni exclusiv din Ucraina, mai scrie Alexandr Slusari, președintele Asociației Forța Fermierilor.

El susține că această decizie a companiei transnaționale, va duce la falimentul rapid al fermierilor din Moldova. În acest context, el a exprimat nemulțumirea față de presupusa lipsă de acțiune a Guvernului, amintind de promisiunile anterioare ale acestuia de a interveni în cazul unor importuri masive.

„Importul masiv de floarea-soarelui din Ucraina este perceput de fermieri ca o amenințare serioasă la adresa industriei locale, iar liderul Asociației Forța Fermierilor atrage atenția asupra necesității unei reacții prompte din partea autorităților pentru a proteja interesele producătorilor autohtoni.

Piața cerealelor din Moldova este controlată ân proporție de 60% de milionarul Vaja Jhashi. Acesta controlează piața prin intermediul grupului de companii Trans Oil. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața R. Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE