În 2023 sistemul de sănătate a continuat să se confrunte cu fenomenul îmbătrânirii și a exodului de medici. Potrivit ministrului Sănătății, Ala Nemerenco autoritățile nu dețin informații câți medici au plecat din sănătate anul trecut, în schimb ministrul a confirmat că sistemul îmbătrânește și înregistrează un deficit de cadre   

„Noi putem să spunem câte persoane pleacă din sistemul de sănătate. Pleacă foarte mulți medici pensionându-se. Noi avem doar în medicina de familie în jur de 60% de medici în vârsta de pre sau post pensionare, ei pot pleca la dorința lor la pensie. Totodată, la mai multe specialități activează persoane peste 70 de ani”, a menționat Ala Nemerenco.

Ministrul a mai spus că la ora actuală în RM se atestă un deficit de medici atât la nivel local cât și republican

„În sistem activează 12600 de medici, 23600 sunt asistenți medicali în sistemul public. Statul are nevoie de 1019 de medici, 478 în spitalelel raionale, 336 în cele municipale și republicane și 265 de medici în centrele de sănătate”, a mai spus Nemerenco

Ministrul s-a referit și la cele mai deficitare specialități unde statul duce lipsă

-medicina de familie 196 de medici

-anestezie și terapie intensivă 110 medici

-radioterapie și imagistică medicală 61 de specialiști

-medici interniști 49

Ministrul Nemerenco a vorbit și despre extinderea spectrului de beneficii sociale pentru tinerii specialiști cu studii medicale şi farmaceutice angajați în cadrul instituțiilor medicale rurale și în care se constată deficit de cadre medicale. Ministerul Sănătății a majorat indemnizațiile unice pentru tinerii specialiști care au ales să activeze în zonele rurale. Acum cuantumul unei indemnizații unice pentru 3 ani constituie 120.000 de lei, dar, spun experții, prea puțin, pentru a motiva tinerii să se mute la țară. Chiar și așa ministrul Nemerenco spune că avem o creștere de 40% a tinerilor care vor să profeseze medicina în zonele rurale.

Experții menționează că pentru anul 2024 statul va trebui să realizeze mai multe acțiuni pe domeniul sănătății cum ar fi aprobarea unei noi Legi a activității farmaceutice, asigurarea pacienților cu maladii rare la medicamente, aprobarea mecanismului de Evaluare a Tehnologiilor Medicale, dar și actualizarea Catalogului tarifelor pentru serviciile medicale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE