Oferta redusă de apartamente scumpește locuințele din Chișinău. Anul trecut, prețurile au crescut, în medie, cu 10 la sută, iar experții cred că tendința se va menține și în acest an. Agenții imobiliari susțin că au cu mult mai puține locuințe în vânzare, semn că e perioada în care mai mulți cumpără decât vând, notează TV8.md

Agenția Servicii Publice încă nu a dat publicității numărul tranzacțiilor pentru tot anul trecut, dar în nouă luni ale anului, în municipiul Chișinău, au fost înregistrate aproape 10.600 de contracte de vânzare-cumpărare. Aparent, e mult, dar, prin comparație, piața este cu mult mai pasivă, susțin reprezentanții agențiilor imobiliare.

Un argument în plus, pe care-l invocă agenții imobiliari este că și pe site-urile de anunțuri sunt cu mult mai puțin oferte de vânzare, față de anii trecuți.

În aceste condiții, o bună parte dintre apartamentele noi se vând atunci când dezvoltatorul pune temelia. Constructorii spun că au simțit o înviorare mai ales în a doua jumătate a anului trecut.

„În 2023 apartamentele s-au scumpit în medie cu zece procente. Specialiștii din domeniul imobiliar susțin că, odată ce o ofertă mare de locuințe noi nu poate apărea peste noapte, prețurile vor continua să se majoreze cam în același ritm și în 2024. Asta deoarece complexele mari care sunt acum în construcție vor fi gata peste un an sau chiar doi”.

Agenții imobiliari susțin că există mai multe fenomene ce vor menține tendința de scumpire a locuințelor din capitală, iar printre cele mai evidente sunt creșterea prețurilor pentru chirii și reducerea ratelor pentru creditele ipotecare.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în primele nouă luni ale anului curent, volumul construcțiilor rezidențiale au scăzut cu 18%.

În Chișinău, prețul unui metru pătrat de spațiu locativ variază, în medie, între 900 și 1000 de euro pentru apartamente în blocuri vechi. Locuințele din blocuri noi costă aproximativ 1000-1200 de euro pentru fiecare metru pătrat, dar până să treci în casă nouă e nevoie de investiții suplimentare pentru reparație.

Prețurile, însă, variază foarte mult, în funcție de zonă și suprafața locuinței, pentru că un metru pătrat într-un apartament cu o cameră este cu mult mai scump decât unul într-o locuință cu trei camere.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE