Încotro s-o luăm: spre Est sau spre Vest? Este întrebarea sacramentală pe care ne-o punem de aproape douăzeci de ani.
Spre piaţa occidentală cu standardele şi valorile ei mai înalte, spun unii sugerând chiar să ardem podurile pe direcţia opusă. Se face referinţă în context la interdicţiile impuse de Rusia la importurile de vinuri sau fructe. Nu putem lăsa economia dependentă de o singură piaţă, este un alt „argument” adus de unii analişti. Nimeni nu pune problema de a ignora Federaţia Rusă sau de a nu avea relaţii bune cu aceasta, mai spun ei, efortul ar trebui să fie îndreptat însă spre diversificarea pieţelor de desfacere a produselor moldoveneşti.
Aşa zisa dilemă „piaţa estică sau vestică?” este una falsă. Nu poţi, de asemenea, să acuzi o ţară că este încarnarea răului pentru că a interzis importul unor produse şi să ignori o realitate, că este cea mai mare piaţă de afacere a mărfurilor moldoveneşti, şi să pretinzi apoi să mai fii crezut.
Să nu mergem departe, iată doar ultimele statistici. Republica Moldova a exportat în şapte luni 2010 în Federaţia Rusă mărfuri în valoare de 175,4 milioane de dolari SUA, cu 25,6 mai mult decât în perioada similară a anului 2009. Circa 45% din exporturile de vinuri moldoveneşti şi 70% din livrările externe de fructe merg pe piaţa rusă.
Este pe prima poziţie Rusia şi printre ţările din care Moldova importă mărfuri şi servicii. În prima jumătate a acestui an sută la sută din importurile de gaze naturale şi 62,5 % din gazul lichefiat provin 2010 din Federaţia Rusă.
Încordarea relaţiilor bilaterale în sfera economică dintre Moscova şi Chişinău din ultimii ani a afectat economia moldovenească şi a pus în pericol zeci şi sute de companii. Factorul politic s-a amestecat în relaţiile pur economice. Însă replica autorităţilor moldovene nu a făcut decât să ridice şi mai mult temperatura relaţiilor şi aşa suficient de încinse. Problemele care au apărut în legătură cu importurile de vin şi fructe din Republica Moldova trebuiau rezolvate exclusiv de experţi. Pragmatic şi profesionist. În ultimii ani au avut probleme pe piaţa rusă nu doar exportatori din Republica Moldova, dar şi din Polonia, din SUA, alte ţări, care, o recunosc şi experţi de la Chişinău, le-au rezolvat mai discret şi abil. Crede cineva că vor veni alţii să ne rezolve problemele? Că cineva va proteja interesele exportatorilor noştri? Că prin declaraţii vor fi soluţionate problemele? Moldova ar trebui să fie cu atât mai mult abilă şi pragmatică în promovarea intereselor sale cu cât este un jucător mic pe pieţele externe.
Nu poţi să spui că există pericolul dependenţei de o singură piaţă şi să nu faci referinţă barem la o cifră, altfel îţi vădeşti ipocrizia.
Evident că acest pericol există totdeauna acolo unde se mizează doar pe o singură piaţă. Criza financiară din 1997 ne-a arătat pe cât de periculoasă este dependenţa de o singură piaţă. În 1997 exporturile moldoveneşti erau orientate spre Federaţia Rusă, în proporţie de 58%, iar 28,4% din importuri veneau din această ţară. Criza a dus la prăbuşirea comerţului exterior dintre ambele ţări, care în următorii doi ani s-a redus la jumătate şi nu a mai fost restabilit până în prezent. Şi importurile s-au înjumătăţit.
Astăzi cota Federaţiei Ruse în importurile realizate de Republica Moldova este de 15,3%, iar la exporturi de 23,7%. O pondere sub 25% în relaţiile comerciale prezintă un risc pentru o economie?
Problema este că aproximativ 45% din exporturile de vinuri moldoveneşti şi 70% din livrările externe de fructe merg pe piaţa rusă. Aceasta determină Republica Moldova să identifice şi alte pieţe de desfacere. Lucrurile, însă, se mişcă foarte încet. După embargoul din martie 2006, vinificatorii au avut patru ani la dispoziţie pentru a se reorienta spre alte pieţe, inclusiv din UE. Pentru aceasta e necesară calitate, responsabilitate, aliniere la standardele Uniunii Europene. Au trecut însă patru ani, iar ponderea exporturilor spre piaţa UE a crescut nesemnificativ. După ce au apărut problemele cu exportul fructelor, s-a pus speranţa în piaţa României, însă iarăşi apar exigenţele UE, care trebuie respectate, dacă doreşti să livrezi produsele pe această piaţă.
Aşadar, încotro: spre piaţa estică sau spre piaţa vestică? Este o întrebare falsă şi ar fi o alegere falsă. O greşeală ar fi să faci această alegere. Să ai această dilemă. Este în interesul Moldovei să fie în termeni buni, în condiţii excelente cu Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană.