Mai mulți experți în drept se arată contrariați de prevederile noii legi prin care statul vrea să aplice legea Magnitsky în Moldova. Expertul anticorupție, Cristina Ciubotaru consideră că noul proiect elaborat de ministerul Justiție este unul periculos în care nivelul de discreție și abuz e colosal. Ea spune că prin acest proiect atoritățile vor institui justiție politică, iar crearea unui organ politic care va substitui justiția este un mecanism periculos.
Și directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova Vladislav Gribincea consideră că actele emisie în SUA în temeiul Legii Magnitsky nu pot produce efecte asupra sistemului de drept din Republica Moldova și nici preluate orbește de către autoritățile noastre.
„ Se impun următoarele clarificări, în special pentru Ministerul Justitiei:
a. decizia privind aplicarea Legii Magnitsky este luată de executiv. Ea nu reprezintă un lucru judecat, nu este validată de judecători și nici nu trebuie să se bazeze pe probe incontestabile. Ea este doar o manifestare a discreției politice (Președintele SUA nu a aplicat această lege față de multe încălcări sistemice ale drepturilor omului, deși o putea face);
b. legea se aplică doar față de oficiali străini. Ea nu se aplică față de cetățenii proprii sau față de străinii care locuiesc în SUA. Pentru ultimii există sistemul de justiție penală din SUA;
c. legea nu are ca efect lipsirea de drepturi. Averea din SUA doar se îngheață;
d. decizia Președintelui poate fi revocată oricând, inclusiv din considerente de securiate națională.
Cu alte cuvinte, actele emisie în SUA în temeiul Legii Magnitky nu pot produce efecte asupra sistemului de drept din Republica Moldova și nici preluate orbește de către autoritățile din Republica Moldova”, a menționat Vladislav Gribincea.
Fostul Secretar de Stat la ministerul Justiției Nicolae Eșanu consideră că orice om rațional intelege absurditatea unei asemenea construcții si doar cineva care nu are habar ce înseamnă drept ar putea admite discutarea la modul serios a acestei enormități.
„Cea mai mare prostie este că se admite ideea, că aplicarea unor măsuri pentru fapte comise pe teritoriul nostru ar putea depinde de o decizie a unui stat strain, adoptată in privința unor fapte petrecute în afara jurisdicției sale și in privința unor persoane aflate în afara jurisdicției statului respective”, notează Eșanu.
Iar fostul judecător al RM la CEDO, Stanislav Pavlovschi consideră că acest act este un document politic și nu juridic.
„Totodată, SUA nu este țara semnatară la CEDO, prin urmare, nu sunt obligați să respecte rigorile acestei Convenții!”, spune Pavlovschi.
Avocatul Nicoleta Hriplivîi Caminschi a scris pe Facebook că prin această lege a Magnitsky, se va da peste cap întreg sistemul de drept și ordine juridică stabilită. Proiectul, mai scrie ea, nu are o claritate ce urmează să fie reglementat, în plus stabilește funcții suplimentare organului executiv cu competențele unui organ jurisdicțional.
„Nu știu a cui a fost această idee, dar de fapt nu strălucește deloc. Ba din contra, este un instrument periculos. Legea organică este actul normativ care reprezintă o dezvoltare a normelor constituționale şi poate interveni în domeniile expres prevăzute de Constituție. Domeniile de reglementate prin lege organică la fel sunt stabilite la art. 72 din Constituție. Nu este clar ce reglementează această lege. Un fel de struțo-cămilă. Stabilește funcții suplimentare organului executiv cu competențe unui organ jurisdicțional. In plus, sunt indicate multe aberații, că te șochează de la haosul pe care îl poate provoca. Chiar în art. 1 ca de exemplu ”domeniul de aplicare”, se indica: ”SANCȚIONÂND în acest sens orice persoană fizică, juridică etc.”. Deci, scopul legii este de a sancționa, dar scuze avem în acest sens alte acte normative și alte instituții care sunt împuternicite în acest sens. Un alt exemplu la art.3, ce înseamnă ”măsuri restrictive internaționale”: 1) Sancțiuni și alte acțiuni împotriva unor persoane juridice și fizice adoptate de UE; 2) Sancțiuni și alte acțiuni împotriva unor persoane juridice și fizice adoptate de alte organizații internaționale (de exemplu CSI – organizație internațională regională, încă m suntem membri); 3) Sancțiuni și alte acțiuni împotriva unor persoane juridice și fizice adoptate ALTE state (gen Rusia de exemplu, sau China, de ce nu). Legea doar nu se adoptă pentru 2 ani?! Dacă să începi să analizezi toată legea, în fiecare articol găsești perle. Această lege, per se nu poate exista în ordine juridică a RM în felul în care a fost formulată. Nu pot să cred că așa ceva poate fi adoptat și aplicat în RM”, a scris Nicoleta Hriplivîi Caminschi.
Magnitsky Act este o lege adoptată în SUA in anul 2012. Ea are scopul de a sancționa oficialii străini pentru încălcarea gravă a drepturilor omului sau a democrației. În temeiul acestei legi, Președintele SUA poate dispune sechestrarea, însă nu și confiscarea averii și interdicția de a intra în Statele Unite.