« Manipulare cât cuprinde și incompetență cam la fel de multă, asta am văzut în conferința ministrului Spînu de astăzi, scrie Cozer.
« Cea mai mare și nesimțită manipulare e cea raportată la prețul Spot de pe piața europeană a gazelor. Cică „am economisit 6 miliarde de lei datorită contractului negociat de mine”, pentru că iată noi plătim 480 sau 650, dar Spotul e 1100-1300. Spînu uită însă să spună că nimeni din Europa, la nivel național, nu cumpără la prețul Spot, cu excepția unor companii mici și a unor cantități infime.
Astăzi țările europene cumpără, în medie, la prețuri de la 270 până la maximum 600 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze. Noi în ianuarie aflăm că plătim 650. Deci unde e economia aici?
Mai departe cu manipulările. Spînu să ne spună cât în plus plătim față de vechea formulă, schimbată într-un mod penal de bunul său prieten Vadim Ceban în ianuarie anul trecut. Pentru că în conformitate cu vechea formulă, noi în octombrie-decembrie am fi achitat 216 dolari, iar trimestrul ianuarie-martie - în jur de 300.
În continuare trecem la manipulare și incompetență, amestecate. Iar aici jos pălăria pentru Vasile Luchianu, care a pus niște întrebări foarte relevante și importante în acest context: care este ponderea petrolului în prețul pe care-l achităm noi pentru gaze?
Din păcate, Spînu s-a bâlbâit penibil la această întrebare și a invocat din nou „secretul contractului”.
De ce este importantă această întrebare? Pentru că demonstrează ori că Spînu e incompetent precum peretele de la Ministerul Economiei, ori că lucrurile stau mult mai grav. În prețul de achiziție, conform unor detalii din contract (pe care noi nu-l cunoaștem) oferite de presa rusă, ponderea petrolului este de 70%, iar a Spotului de 30%. Iar în formulă se ia media semestrială de acum 9 luni.
E, iată și unde este marea problemă. La 1 ianuarie 2021, petrolul costa 50 de dolari per baril. Media primului trimestru din 2021, care s-a aplicat în calcularea tarifului în noiembrie și decembrie, a fost de 55 de dolari.
În iunie, adică la finalul trimestrului care se ia în calcul în tarif în prezent, petrolul depășea deja 70 de dolari per baril, iar media trimestrului 2 a fost de peste 65 de dolari. Adică o creștere de aproximativ 18%.
Era absolut evident, în condițiile în care de la 1 ianuarie se lua în calcul prețul din noul trimestru, că noi urma să plătim mai mult ca urmare a creșterii cu 18% petrolului. În condițiile în care petrolul are o pondere de 70% din prețul la gaze. Iar cât a costat petrolul în perioada aprilie-iunie se știa foarte bine la 30 octombrie, când a fost semnat contractul!!!
Deci pe ce se bazau promisiunile lui Spînu, iar aici îl citeze mot-a-mot, când aclama că: „pentru luna decembrie putem să ne așteptăm, la un preț de sub 400 dolari”? Și în loc de „sub 400” avem 450 și iată 650.
Și totuși, e extrem de important să vedem formula exactă, pentru că creșterea cu peste 40% a prețului gazelor în ianuarie, față de decembrie (646 vs 450), nu poate fi explicată în totalitate nici măcar în ciuda diferenței de 18% a petrolului (pondere 70%) și 35% a Spotului (pondere 30%). Deci este obligatoriu să fie publicat contractul.
Din păcate, iar conferința asta de presă a confirmat încă o dată, avem un ministru incompetent. Incompetent în cel mai bun caz. Pentru că atunci când îl vedem cum rupe cămașa de pe el în apărarea sabotorului Vadim Ceban de la Moldovagaz, mă tem să nu fie la mijloc mai mult decât incompetență.
Nu știu cât el va mai fi asumat și protejat, dar este evident că în acest felul lucrurile doar vor degrada. »
Ţinerea contractului de achiziţionre a gazelor cît mai departe de cetăţean, inclusiv de presă, nu face decît să adauge mai multă neîncredere în discuţiile dintre putere şi cetăţean însă fără să taie cît de puţin plăţile intrate în casele Moldovei părin cutia poştală.