Războiul gazelor se apropie de final. La ora nouă, Ucraina a reluat pomparea gazului metan spre Europa prin Ucraina.

Rusia şi Ucraina au semnat luni un tratat cu o durata de 10 ani. Acesta stabileşte clar condiţiile livrării gazelor pentru Ucraina şi tranzitul spre Europa. Premierul rus, Vladimir Putin a spus ca, în viitor, vor fi eliminaţi intermediarii în tranzacţiile cu gaz între Rusia şi Ucraina.

Concernul rus Gazprom a anunţat că va relua livrările de gaz spre UE pe teritoriul ucrainean la ora 9.00 (ora 10.00, ora Moscovei), a anunţat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, transmit RIA Novosti şi UNIAN.

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko afirmase anterior că Gazprom a reluat deja livrările spre Europa pe teritoriul ucrainean încă de marţi de la ora 3.00. "La ora 4.00 ora Moscovei (3.00, ora Ucrainei şi Moldovei), Gazprom a pus în circulaţie gazul spre Europa. Am vizitat un punct de control", a declarat Timoşenko înaintea plecării sale din Moscova spre Kiev. Timoşenko fusese la sediul Gazprom pentru a discuta despre condiţiile în care va fi reluat tranzitul.

Premierul ucrainean a asistat luni la Moscova la semnarea acordurilor între companiile energetice rusă şi ucraineană Gazprom şi Naftogaz, destinate să pună capăt diferendului ruso-ucrainean care a lăsat Europa fără gazul rusesc tranzitat prin Ucraina. Imediat după semnare, ea a anunţat că se aşteaptă la reluarea livrărilor spre Europa "în orele următoare".

"Gazprom a primit ordinul de a începe livrările de gaz în toate direcţiile" şi "este gata să răspundă cererii cotidiene a consumatorilor europeni", a confirmat Putin în cursul ceremoniei de semnare a contractelor. El a adăugat că speră ca tranzitul gazului rusesc spre Europa să fie reluat "curând".

Putin a declarat că documentele parafate, care se referă la aprovizionarea cu gaz a Ucrainei şi la tranzitul gazului rusesc pe teritoriul acestei ţări spre Europa, sunt valabile pentru următorii zece ani. El a mai spus că acordurile fac ca prezenţa observatorilor, desfăşuraţi săptămâna trecută la insistenţele Rusiei, să nu mai fie necesară.

Timoşenko a declarat că preţul mediu anual al gazului rusesc pentru Ucraina va fi de 230-250 de dolari pe mia de metri cubi în 2009.

Potrivit premierului ucrainean, Kievul a obţinut de la Moscova 11 miliarde de metri cubi de gaz tehnic, necesar pentru a menţine presiunea în conductele ucrainene, la preţul de 167 de dolari 1000 mc de gaze.

Totodată, consilierul preşedintelul ucrainean pentru securitate energetică, Bogdan Sokolovski, a declarat că la un preţ anual de 235-240 de dolari, pentru consumatorii finali ucraineni factura riscă să urce la peste 300 de dolari, a adăugat el, preconizând "o fază dificilă pentru economia ucraineană".

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE