Sute de creştini au venit luni, 19 ianuarie, la Biserica Sf. Teodora de la Sihla din Chişinău să se roage şi să-şi ia rămas bun de la Grigore Vieru. Corpul neînsufleţit al poetului a fost adus aici în jur de ora 15.30, cu o oră şi jumătate întârziere faţă de ora anunţată. Oamenii au stat la coadă ca să intre în lăcaş.

Ian Raiburg şi Grigore Vieru au fost prieteni cam de 30 de ani. Majoritatea cântecelor lui Ian Raiburg sunt scrise pe versurile poetului: „Ce seara minuntă”, „Cumpăraţi flori”, „Astă seră”, „Clar de lună” etc. „L-am văzut la 15 ianuarie. Am stat de vorbă la un ceai şi vroia să facem vreo două texte împreună. După care el a plecat la Cahul. Cred că am fost ultima persoană de la Chişinău cărui i-a zis la revedere. Sunt foarte mândru de faptul că o perioadă lungă din viaţa mea am fost prieten cu Grigore Vieru”, a spus Ian Raiburg.

„Tot neamul românesc este îndurerat. Acum o lună am discutat despre spectacolele pe care vroia să le facem. Un spectacol cu muzică populară. Şi acum gândurile au rămas în urmă. Nu îmi vine să cred că acest om mare este petrecut pe ultimul drum. Dumnezeu să îl odihnească”, a spus maestrul Nicolae Botgros, conducătorul orchestrei „Lăutarii”.

„Grigore Vieru a fost apostolul cuvântului şi ceea ce face cartea şi cuvântul, nu face mormântul şi moartea”, a spus Aurelia Covalschi, o profesoară din Chişinău. „Cu poezia dânsului am crescut şi versul lui atât de simplu, dar cu cu atâta înţelepciune şi greutate, ne-a călăuzit întreaga viaţă. Ne pare foarte rău că atât de repede ne părăseşte. Dar va rămâne printre cei vii prin opera sa”, a spus pedagogul.

„A fost un luceafăr dăruit de Dumnezeu pentru poporul nostru. A iubit ţara, a iubit neamul, a iubit limba, a iubit adevărul. Şi pentru adevăr a ars ca o lumânare pentru viitorul nostru. Şi ar trebui să rămână în inimile noastre şi noi să îi îndeplim visul. Să îl aibă Dumnezeu în pază”, a spus Ana Bâlcu, o admiratoare a poetului.

„Grigore Vieru a fost o mare personalitate a culturii naţionale. Este regretabil faptul că oamenii îl apreciază după ce a trecut în nefiinţă. Şi cred că o stradă o sa îi poarte numele. Şi un liceu. Cred că am întârziat, autorităţile municipale nu i-au acordat titlul de cetăţean de onaore a municipiului Chişinău”, a spus Oleg Cernei, consilier municipal.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE