Codul înăspreşte pedeapsa pentru diferite încălcări. În special, aruncarea gunoaielor şi a altor obiecte pe fereastra şi uşa troleibuzului, autobuzului, a maxi-taxiurilor, a vagoanelor se amendează cu 200-400 lei sau prestarea pe parcursul a 24-40 ore de muncă în folosul comunităţii.

Pentru blocarea intenţionată a comunicaţiilor de transport, care a împiedicat sau care ar putea împiedica funcţionarea obişnuită a transportului, se plăteşte o amendă de 1-2 mii lei. Şoferii care nu au cu sine permisul de conducere, actul de înregistrare a transportului sau poliţa de asigurare auto obligatorie riscă să fie amendaţi pînă la 100 lei.

Persoanele aflate la volan în stare de ebrietate riscă să li se ia permisul pe trei ani, iar refuzul şoferului de a efectua testul-alcool se va solda cu retragerea permisului de conducere pe un an şi riscă să fie arestat pînă la 15 zile.

Ignorarea folosirii centurii de siguranţă şi a căştilor de motocicletă, vorbirea la telefon în timpul conducerii mijlocului de transport se va amenda cu 400 lei. Iar oprirea şi parcarea în locuri neautorizate, încălcarea regulilor de circulaţie în zonele locative – pînă la 200 lei. Aceeaşi amendă este prevăzută pentru neacordarea priorităţii de trecere a pietonilor sau bicicliştilor.

Dacă şoferul vinovat va părăsi locul accidentului rutier, acesta poate fi lipsit pe un an de dreptul de conducere a transportului şi arestat pe 15 zile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE