Problema eutanasierii maidanezilor devine tot mai complexă. Creşte numărul persoanelor care se pronunţă împotriva acestei decizii adoptate de Primarul General Dorin Chirtoacă la începutul lunii februarie.  
Valentina Dudnic, președintele Asociației Obștești pentru Protecția animalelor fără adăpost ”ALGA”, a menționat că animalele sunt ridicate din stradă de persoane asociale și ”nu poate fi nici vorbă de eutanasiere, pentru că aceasta o fac medicii specialiști, nu persoanele fără idee de medicină”.
Luni, 15 februarie, Dudnic a avut o întâlnire cu şeful Regiei „Autosalubritate” Tudor Manev, pentru a discuta problema. ”Ne-a propus un contract, prin care oamenii regiei să adune câinii și să-i aducă la “ALGA. Însă eu nu-mi pot lua răspunderea pentru a rezolva o problemă de proporţie, ce trebuie soluţionată de administraţia Municipiului Chiţinău” - a spus Dudnic.
În replică, Tudor Manev s-a arătat sigur că dna Dudnic nu va respinge propunerea şi că “va lucra” cu el. “Noi suntem în discuții, noi le facem propunerile noastre, iar ei – pe ale lor -, după care urmează să ne întâlnim pe 16 februarie (astăzi), ca să examinăm şi să convenim asupra unui moment bun și pentru apărătorii de animale, și pentru noi, cei de la regie. Poate o să cerem serviciului veterinar să coboare pe pământ şi să înceapă a lucra împreună, pentru că se dau într-o parte, deşi au spațiu locativ unde s-ar putea efectua operaţii. Vom organiza și o masă rotundă cu viceprimarul Coteț și vom rezolva problema”.
De asemenea, Dudnic propune ca, în fiecare sector al orașului, să fie creat câte un punct de sterilizare, hingherii să fie înlocuiți cu medici veterinari și să fie sterilizați câinii. La care, Chirtoacă a spus că nu e nici o problemă și, dacă cineva mai dorește - să se implice, ”doar că acești câini după sterilizare nu mai pot fi lăsați liberi, ei trebuie duși la un azil, pentru că oricum atacă oamenii, asta este problema esențială. E grav şi că majoritatea sunt bolnavi, fie au rabie, fie sunt agresivi și, oricum, nu pot fi lăsați liberi”. 
Dudnic a adăugat că a primit mai multe telefoane de la persoane stabilite în Israel, Germania, Canada, care se arată nemulțumite de decizia Primarului: ”Lumea plânge, îmi spune că trimite bani, numai să terminăm cu problema, să nu fie eutanasiați câinii”.
Eleonora Curca, cetățeană a R.Moldova, stabilită de 20 de ani în Germania, ne-a telefonat la redacție pentru a-și exprima public părerea despre această decizie: “Toată Europa este șocată și vorbește despre R.Moldova, despre cum își bat joc de animale, cum sunt prinse, chinuite şi omorâte de vii”. Doamna a mai spus că va fi un scandal la nivel european din partea ocrotitorilor de animale și cere stoparea procesului de eutanasiere a câinilor, ”pentru că e un caz inuman”.
La aceasta, Primarul a spus că ”noi aplicăm decizia Consiliului Municipal Chişinău din anul 2000, care spune că toți câini maidanezi trebuie eutanasiați, însă noi aplicăm eutanasierea doar celor bolnavi sau agresivi. Totuși – a adăugat Primarul -, cred că acest scandal e făcut numai pentru a distrage atenția opiniei publice de la alte probleme, dar câinii atacă oamenii și asta e foarte grav”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE