În opinia oficialului european, aceasta ar fi nu doar o relansare sub aspect economic, dar şi un pas în direcţia consolidării încrederii între oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului.
 
Cei doi oficiali au discutat problemele legate de segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene şi noile iniţiative ale Misiunii EUBAM privind sporirea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului.
 
De asemenea, un subiect de discuție a fost şi posibilitatea reluării, în timpul cel mai apropiat, a circulaţiei trenurilor marfare pe segmentele transnistrene a căilor ferate din Republica Moldova.  
 
Generalul Udo Burkholder a confirmat disponibilitatea experţilor europeni în domeniul vamal din cadrul EUBAM de a acorda suportul necesar la definitivarea documentelor menţionate în corespundere cu standardele internaţionale.
 
În context, Eugen Carpov a menţionat că în prezent au fost soluţionate problemele tehnice ce ţin de circulaţia trenurilor cu marfă, urmînd ca experţii pe problemele vamale să elaboreze schemele tehnologice de transportare a mărfurilor prin tronsoanele de cale ferată amplasate în regiunea transnistreană a R. Moldova.
 
La acest capitol, Şeful misiunii a menţionat că iniţiativele EUBAM, prezentate în noiembrie 2009, rămîn în vigoare. În acest sens, urmează să fie organizate trei întîlniri ale reprezentanţilor Serviciului Vamal al Republicii Moldova şi ale structurilor respective din regiunea transnistreană cu participarea Misiunii EUBAM la Chişinău, Tiraspol şi, respectiv, la Odesa.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE