Economia globală este în cea mai bună formă din ultimele 18 luni, datorită îmbunătăţirii perspectivelor în China şi a probabilităţii mari ca SUA să evite intrarea în vigoare a "vârfului fiscal", un program automat de majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor.
Două treimi dintre investitorii şi analiştii participanţi la sondaj au descris starea economiei mondiale ca stabilă sau în curs de îmbunătăţire, cei mai mulţi după luna mai 2011. În septembrie, puţin peste jumătate dintre cei intervievaţi declarau acest lucru, potrivit unui sondaj Bloomberg, scrie capital.ro.
Investitorii consideră că Statele Unite vor oferi anul viitor cele mai bune oportunităţi de afaceri, urmate de China, ţară care în septembrie se plasa abia pe poziţia a patra.
Uniunea Europeană, afectată de criza datoriilor, oferă potrivit sondajului cele mai slabe oportunităţi de investiţii.
"Starea economiei mondiale se îmbunătăţeşte, datorită Statelor Unite şi a pieţelor emergente", a declarat Andrea Guzzi, vicepreşedinte la IST Investmentstiftung fuer Personalvorsorge, care administrează active ale fondurilor elveţiene de pensii.
Acţiunile companiilor se vor afla anul viitor între oportunităţile de investiţii, oferind cele mai bune randamente, iar pe locul al doilea se vor afla proprietăţile imobiliare.
Optimismul legat de evoluţia economiei mondiale se bazează parţial pe aşteptările ca SUA să evite intrarea în vigoare, la 1 ianuarie, a unui plan automat de majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor, de 607 miliarde de dolari. Trei din patru participanţi la sondaj consideră că preşedintele Barack Obama şi liderii Congresului vor ajunge la un acord de reducere a deficitului bugetar.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a avertizat în această săptămână că economia mondială va intra în recesiune dacă liderii americani nu vor încheia un acord privind reducerea cheltuielilor bugetare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE