Ungaria a blocat un ajutor de 50 de miliarde de euro din partea UE pentru Ucraina, la câteva ore după ce s-a ajuns la un acord privind începerea negocierilor de aderare, scrie BBC.

Liderii UE au transmis că negocierile privind ajutorul pentru Ucraina vor fi reluate la începutul anului viitor. Ucraina depinde în mod critic de finanţarea UE şi a SUA, în timp ce continuă să lupte cu forţele ruseşti de ocupaţie. Blocarea ajutorului a fost anunţată de Orban la scurt timp după ce liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova şi să acorde statutul de candidat Georgiei. Ungaria se opune de mult timp aderării Ucrainei, dar nu s-a opus prin veto acestei iniţiative. Viktor Orban a părăsit sala de negocieri, în ceea ce oficialii au descris ca fiind o manieră convenită în prealabil şi constructivă, în timp ce ceilalţi 26 de lideri au continuat votul.

Comentând opoziţia lui Orban faţă de acest ajutor, premierul olandez Mark Rutte a spus că "mai avem încă ceva timp, Ucraina nu rămâne fără bani în următoarele săptămâni". "Ne-am înţeles cu cele 26 de ţări", a adăugat el. Sunt destul de încrezător că putem ajunge la un acord la începutul anului viitor. Ne gândim la sfârşitul lunii ianuarie", a adăugat premierul.

De asemenea, Ucraina doreşte să obţină aprobarea unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru apărare din partea SUA - dar şi această decizie este amânată din cauza unor dezacorduri majore între parlamentarii democraţi şi republicani.

Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a salutat mişcarea "istorică" a UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, calificând-o drept "un pas crucial pentru îndeplinirea aspiraţiilor lor euro-atlantice".  

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE