După ce a primit un refuz din partea Academiei de Științe de a aloca un sediu pentru Procuratura Anticorupție, o altă instituție de educație superioară ,Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” acuză Procuratura Anticorupție că intenționează să preia în gestiune blocurile de studii amplasate pe adresele str. Iablocikin nr. 5 și Doina nr. 104. Într-o scrisoare adresată președintelui Parlamentului, UPSC cere oprirea abuzurilor la adresa instituției de învățământ superior și asigurarea bunei sale funcționări.

Universitatea Pedagogică invocă prevederile Codului Educației, care stipulează clar că ”Autonomia universitară constă în dreptul comunităţii universitare de organizare şi autogestionare, de exercitare a libertăţilor academice fără niciun fel de ingerinţe ideologice, politice sau religioase, de asumare a unui ansamblu de competenţe şi obligaţii în concordanţă cu politicile şi strategiile naţionale ale dezvoltării învățământului superior”.

„Cu toate acestea, ne-am pomenit prinși într-o situație confuză, în care Procuratura Anticorupție încearcă insistent să se instaleze în spațiile universității, (...) Considerăm inadmisibilă această acțiune din partea reprezentanților legii, care trebuiau să respecte toate legile naționale și internaționale, inclusiv și faptul că: Instituţiile de învățământ superior publice şi private au patrimoniu propriu pe care îl gestionează conform legii. Clădirile şi terenurile în/pe care, la data intrării în vigoare a prezentului cod, îşi desfăşoară activitatea instituţiile de învățământ superior publice fac parte din domeniul public al statului şi nu pot fi înstrăinate, iar celelalte bunuri sunt proprietatea instituţiilor de învățământ superior publice” se menționează în scrisoare.

Procuratura Anticorupție a venit cu o reacție în legătură cu petiția depusă de către Universitatea de Stat Pedagogică „Ion Creangă”. Potrivit procuraturii, clădirea universității de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, este considerată perfect potrivită pentru nevoile Procuraturii Anticorupție din punct de vedere al infrastructurii și funcționalității.

„ Parlamentul a votat în 2016 și în august 2023, legi care prevăd că, Guvernul va asigura Procuratura Anticorupție cu un sediu. Acordarea unui sediul presupune transmiterea unei clădiri a statului din gestiunea unei instituției către alta. Pe parcursul ultimilor luni, au fost identificate mai multe opțiuni pentru Procuratura Anticorupție.

Clădirea de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, a fost identificată ca fiind ideală pentru Procuratura Anticorupție, având în vedere suprafața, locația, curtea interioară, accesul pentru transport special, săli de ședințe, birouri și alte specificații din punct de vedere a infrastructurii și funcționalitatea Procuraturii Anticorupție, ” se spune în comunicatul PA.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, personalul universității „Ion Creangă” poate fi transferat într-un alt imobil ce se află vis-a-vis de imobilul actual, care la moment este un spațiu nefolosit și se află în gestiunea statului.

Totodată, șeful instituției Veronica Dragalin susține că fără asigurarea unui sediu în termeni restrânși, toată activitatea Procuraturii Anticorpție ar putea fi blocată. Și asta pentru că în prezent instituția nu deține mijloace tehnice necesare pentru a activa. Șefa de la Anticorupție explică faptul că acuzatorii de stat solicitau asistența și mijloacele în cauză de la cei din Centrul Național Anticorupție.

„Dacă până acum puteam apela la SIS, acum legea nu ne permite. Deoarece Procuratura Anticorupție și CNA au fost decuplate, de la 3 aprilie nu vom putea conlucra nici cu CNA, dacă vorbim de urmărirea vizuală sau alte măsuri speciale”, a menționat Veronica Dragalin, notează realitatea.md

Fiind întrebată dacă activitatea instituției va fi blocată, șefa PA a răspuns:

„Absolut! Noi am rămas câțiva procurori și câțiva ofițeri. Nu avem tehnică deloc, nu avem niciun microfon, nicio camera, nici un echipament. Dacă nu vor fi făcuți pași concreți, noi riscam să blocăm activitatea Procuraturii Anticorupție, care e competentă să investigheze schemele comise de subiecți de rang înalt, aici noi ramânem descoperiți”, a subliniat Veronica Dragalin

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE