În contextul interdicției de a se deplasa în stânga Nistrului, aplicate de către Tiraspol pentru Elena Covalenco, Biroul Politici de Reintegrare precizează că responsabilă pentru desfășurarea meciurilor de fotbal este Federația Moldovenească de Fotbal (FMF). Jurnalista a primit notificarea joi, în timp ce se deplasa la un meci de fotbal desfășujrat pe teritoriul controlat neconstituțional, notează realitatea.md

Reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare au precizat că au avut deja discuții cu reprezentanții Federației Moldovenești de Fotbal. Săptămâna viitoare urmează o ședință în cadrul căreia va fi discutată chestiunea.

Într-o reacție publicată vineri dimineața, Biroul politici de reintegrare (BPR) a condamnat interdicția aplicată jurnalistei Elena Covalenco pentru acces în regiunea transnistreană pentru o perioadă de 3 ani. Autoritatea califică decizia Tiraspolului drept una „regretabilă”.

„Urmărește o altă agendă decât cea declarată public, aducând procesul de negocieri în impas. Măsurile întreprinse de autoritățile neconstituționale periclitează eforturile Chișinăului și ale partenerilor săi externi de a găsi o soluție pașnică și durabilă a dosarului transnistrean”, se arată în declarație.

Joi, Elena Covalenco pleca la un meci de fotbal la Tiraspol și a aflat despre măsura impusă de autoritățile separatiste.

„Tocmai am fost înștiințată de către forțele separatiste de la Tiraspol că am interdicție de intrare într-o regiune a țării mele. Pur și simplu mergeam la meci. Mulțumim autorităților constituționale ca au făcut tot posibilul ca meciul de azi sa aibă loc pe un teritoriu unde securitatea ta depinde de voința unui regim ilegal”, a scris Elena Covalenco miercuri.

FMF nu a comentat deocamdată incidentul

Totodată, organizațiile neguvernamentale de media condamnă perpetuarea practicilor abuzive și ilegale în raport cu jurnaliștii din partea Tiraspolului și cer autorităților constituționale ale Republicii Moldova să asigure cetățenilor săi drepturile și libertățile garantate de lege.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE