Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat de ministerul de Externe, după ce o încă dronă rusească a căzut în România. Potrivit unui comunicat, MAE „protestează ferm față de incidentul generat de prăbușirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene în noaptea de 13-14 decembrie, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu”.

În timpul atacului, Ministerul Român al Apărării a monitorizat situația din zona de frontieră și a intensificat procedurile de patrulare aeriană, raportând concomitent Inspectoratului General pentru Situații de Urgență zone din județele Tulcin și Galați care ar putea fi afectate de riscurile asociate acestei situații. .

Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române de la Baza 86 Aeriană „Fetești” și avioanele Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane de la Baza Aeriană 57 „Mihail Kogelniceanu” au monitorizat spațiul aerian național.

„În această situație, radarul de supraveghere al Forțelor Armate Române a indicat o potențială încălcare neautorizată a spațiului aerian național prin înregistrarea unui semnal de joasă altitudine pe una dintre rutele care duc spre zona Grindu din județul Tulcea”, a precizat departamentul.

MAE de la București spune că atacul „reprezintă o nouă violare a spațiului aerian al României, contrar dreptului internațional”.

„Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, precum și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri împotriva obiectivelor civile, care încalcă normele de drept internațional umanitar și sunt considerate crime de război”, notează MAE. Totodată, instituția precizează că a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE