La câteva zile de neclaritate, ministerul Sănătății a venit cu o precizare despre spitalul Toma Ciorbă, prin care reiterează din nou aceeiași poziție că spitalul nu va fi închis, doar comasat sub un management comun

„ Ministerul Sănătății reiterează că, în contextul eforturilor de eficientizare a sistemului de sănătate, se vor reorganiza două instituții medico-sanitare publice – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Această reorganizare nu presupune închiderea niciunui spital, ci doar comasarea sub un management comun, având în vedere specificul acestora similar - tratarea maladiilor contagioase. Ambele spitale sunt de nivel terțiar și activează cu o capacitate joasă din punct de vedere economico-financiar. Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile lucrează cu o capacitate de doar 40% din fondul activ de paturi, iar Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” nu are secție de terapie intensivă, secție pediatrică, laboratoare performante.

Gestionarea comună a acestor două instituții medico-sanitare va contribui la optimizarea proceselor administrative și la eficientizarea resurselor financiare, pe care le dețin ambele, permițând astfel concentrarea resurselor către îmbunătățirea serviciilor medicale calitative oferite populației.

Menționăm că, reorganizarea nu presupune închiderea instituțiilor medicale, cum se vehiculează în spațiul public, ci optimizarea cheltuielilor, restructurarea și investițiile care se vor efectua în infrastructură, capacități și competențe, într-un management comun al instituțiilor. Managementul comun este un model demult practicat în multe țări și oferă o creștere și eficientizare a capacităților instituției.

Având în vedere necesitatea consolidării capacităților țării în gestionarea urgențelor legate de maladiile infecțioase și situațiile epidemiologice, sunt necesare investiții și restructurări la nivelul spitalelor. Utilizarea eficientă a capacităților ambelor spitale va contribui semnificativ la atingerea acestor obiective, asigurând un sistem de sănătate robust și pregătit să facă față provocărilor actuale și viitoare și va îmbunătăți atât condițiile de activitate a lucrătorilor medicali, cât și calitatea serviciilor medicale oferite pacienților”, menționează instituția.

Proiectul de hotărâre privind comasarea Spitalului Toma Ciorbă și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile este criticat de unele partide, care cer retragerea acestuia. Reprezentanții Coaliției pentru Unitate și Bunăstare susțin că inițiativa de fuzionare a celor două spitale nu se regăsește în nici-un document strategic aprobat, nu a fost discutată cu specialiștii din domeniile vizate și genereze multe întrebări cu referire la scopul real al acestei reforme.

„Din nota informativă prezentată de minister rămâne totuși neclar care sunt până la capăt intențiile ministerului. Noi considerăm că argumentele aduse prin niște cifre eronate, care au fost luate din perioada pandemică, când nu putem să spunem că nu a fost acoperirea suficientă a paturilor când toate spitalele erau suprasolicitate, este una manipulatorie. Cu referire la pozele veceului de pe rețelele de socializare este una rușinoasă. Nu ține de un ministru să publice o fotografie a unei instituții care se află în gestiunea Ministerului Sănătății”, a declarat vicepreședinta CUB, Rodica Grama.

Iar membrii Partidului Mișcarea Alternativă Națională spun că lipsa de comunicare a ministerului Sănătății cu privire la scopul fuzionării celor două instituții medico-sanitate ridică mari semne de întrebare. Reprezentanții MAN spun că un scop ascuns al acestui proiect este închiderea spitalului de Boli Infecțioase și darea spre privatizare a lotului de pământ pe care se află instituția.

„Se speculează foarte mult despre acele două hectare pe care se află Spitalul Toma Ciorbă și neclaritatea este din cauză că acel teren valorează destul de mulți bani. Un ar de pământ în acea regiune valorează în jur de 30 de mii de euro și mai mult ceea ce înseamnă că potențialul prejudiciu care poate fi adus statului ar fi de 120 de milioane de lei”, a menționat membrul MAN, Vladimir Bolocan.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE