Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a susținut joi, 14 noiembrie, o conferința de presă anuală, care a durat peste trei ore. Liderul de la Kremlin a răspuns la întrebările jurnaliștilor, pe diverse subiecte, tematica războiului din Ucraina fiind principală, despre politica externă și internă a țării, precum și subiecte sociale. Putin a declarat că obiectivele Moscovei în Ucraina rămân neschimbate și că nu va exista pace până când acestea nu vor fi atinse.
Cele mai importante declarații ale președintelui rus.
El i-a descris pe ruși și ucraineni ca fiind „un singur popor”, iar invazia drept „o mare tragedie care seamănă cu un război civil între frați”.
Putin a declarat că Rusia ar putea normaliza relațiile cu SUA doar după ce acestea vor da dovadă de respect și vor căuta compromisul, în loc să folosească forța sau sancțiunile. Ucraina „profită” de pe urma altor națiuni, a spus el.
Mobilizarea trupelor - 244.000 de soldați ruși se află pe câmpul de luptă și 1.500 de persoane sunt recrutate pe zi, a declarat Putin.
Contraofensivă - Forțele ucrainene au „eșuat peste tot”, spune Putin.
Obiectivele invaziei - Acestea „rămân neschimbate”, iar Rusia cere demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei, a mai spus președintele rus.
În cadrul conferinței, liderul de la Kremlin a vorbit și despre RM în contextul în care țara noastră se distanțează definitiv de CSI. Putin a criticat Moldova pentru că a ales să se distanțeze de Rusia, dar a menționat că este gata să lucreze și mai departe cu autoritățile de la Chișinău, dacă își vor dori acest lucru. El a fost întrebat de o jurnalistă ce crede despre intențiile Republicii Moldova de a ieși din Comunitatea Statelor Independente (CSI), în condițiile în care, în 2024, Rusia va prelua președinția CSI. Liderul de la Kremlin a răspuns că Rusia își construiește toate planurile doar în baza unor decizii benevole a tuturor părților, dar și a beneficiului propriu.
„Dacă Moldova nu vrea să participe la acest proces, înseamnă că aceasta este alegerea conducerii Moldovei. (…) Pentru noi, prezența acestei țări în CSI nu prea are valoare. Dar suntem pregătiți, nu refuzăm, nu alungăm pe nimeni. Dacă ei vor să muncească, noi suntem bucuroși; dacă nu vor, este alegerea lor”, a declarat Putin.
Președintele rus i-a atribuit RM un calificativ peiorativ drept cea mai săracă țară din Europa. El a criticat autoritățile de la Chișinău că, fiind în această poziție, ar refuza „gazul ieftin” propus de Moscova sau piața de desfacere pentru agricultori.
„Până nu demult, Moldova a fost cea mai săracă țară din Europa, dar acum Ucraina a ocupat acest loc „de cinste”. Dar dacă cea mai săracă țară din Europa primește aceleași resurse energetice de la noi la prețuri destul de mici, dar vrea să urmeze exemplul Germaniei, care acum primește resurse energetice din Statele Unite cu 30% mai scumpe decât înainte de la Federația Rusă, nu are decât. Dacă are bani în plus, să o facă. Acest lucru este valabil și în alte domenii. Piața agroalimentară din Federația Rusă este folosită destul de activ de către producătorii agricoli din Moldova. Nu vor? Nu trebuie! Unde vor merge moldovenii cu aceste produse? (…) La un moment dat ei au spus că ne refuză gazul. În realitate, nu renunță la nimic. Cum vor, așa să facă”, a mai spus Vladimir Putin.
Republica Moldova a denunțat în acest an mai multe acorduri cu CSI, după ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că Moldova se retrage din Adunarea parlamentară a CSI iar ulterior Guvernul și Parlamentul au denunțat mai multe acorduri care nu aduc beneficii RM
Pe 13 decembrie, președintele Maia Sandu a comentat, din nou, relațiile dintre Moldova și Rusia. Șeful statului a denunțat presiuni și șantaj din partea Rusiei, precum și lipsă de respect față de Moldova, neutralitatea și cetățenii ei. Sandu a spus că Moldova nu poate avea relații bune cu Kremlinul în aceste condiții, dar a lăsat să se înțeleagă că, dacă Moscova își va schimba atitudinea față de Republica Moldova, atunci relațiile ar putea fi îmbunătățite.