În cadrul întâlnirii cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, deputații grupului neafiliaţilor, Igor Dodon și Zinaida Greceanâi au folosit ocazia să critice dur modul de activitate și înfăptuire a reformelor de către liderii AIE, anunță Politik.md cu referire la un comunicat al PSRM.

Potrivit sursei, cei doi deputați i s-au plâns demnitarului că reformele de AIE sunt antisociale, banii europeni sunt consumaţi ineficient, iar corupţia la nivel de guvernare este în creştere.  De asemenea, cei doi deputați au criticat și absența comuniștilor de la întrunire, menționând că „unica voce a opoziţiei parlamentare a aparţinut socialiştilor”.

„Deputaţii socialişti au salutat ajutorul pe care Uniunea Europeană îl acordă cu bună credinţă Republicii Moldova, însă au menţionat că resursele financiare care vin la Chişinău sunt cheltuite astfel, încât la destinaţia concretă ajung doar o parte neînsemnată din bani”, se anunță în comunicat.
 
De asemenea, în sursă se mai arată că, în ultimii 3 ani, sub guvernarea unei Alianţe, cetăţenii moldoveni au pierdut încrederea în perspectiva europeană, în valorile democraţiei şi ale statului de drept. „Astăzi sondajele de opinie arată că avem cel mai înalt grad de corupţie din ultimii zece ani. Iar puţinii investitori europeni care au venit în Moldova, îşi retrag activele de aici, din cauza corupţiei la diverse niveluri. Astăzi înregistrăm cea mai mică încredere a cetăţenilor în instituţiile
statului”, a declarat Igor Dodon în cadrul întrevederii.

Deputatul a mai adăugat că Republica Moldova nu este nici pe departe o "poveste de succes" şi oricine vizitează periferia capitalei sau o localitate rurală din ţara noastră înţelege că din punct de vedere economic şi social noi am făcut câţiva paşi grei înapoi în ultimii ani. „Tinerii părăsesc această ţară, bătrînii mor în sărăcie, iar salariaţii sunt plini de datorii şi probleme. Republica Moldova are nevoie de sprijin şi cooperare nu doar pe dimensiunea Vest, ci şi pe dimensiunea Est. Tot mai multă lume se orientează spre vectorul EuroAsiatic. De aceea, autorităţile europene trebuie să înţeleagă că pentru Moldova este important să existe un echilibru în relaţiile pe ambele dimensiuni”, a mai menționat Igor Dodon.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE