Comisia de la Veneția s-a expus, pe 19 decembrie, cu privire la constituționalitatea scoaterii în afara legii a Partidului „ȘOR”. Concluziile au fost formulate în urma solicitării Guvernului Republicii Moldova.

Experții au subliniat că statul nu este privat de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a introduce alte măsuri restrictive. DOC

„În ceea ce privește acțiunile care pot duce la recunoașterea partidului ca neconstituțional și întrebarea dacă această decizie va îndeplini cerința „necesară într-o societate democratică”, Comisia de la Veneția consideră că Curtea Constituțională are mai multe oportunități de a evalua dacă există o „nevoie socială puternică” de a declara partidul neconstituțional pentru unul sau mai multe motive enumerate la articolul 41 (4) din Constituția Republicii Moldova„, a precizat Comisia.

Cu toate acestea, Comisia de la Veneția constată că recunoașterea neconstituționalității partidului este o ingerință în dreptul la libertatea de asociere și, prin urmare, decizia trebuie să respecte legea.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE