Kremlinul l-a abandonat definitiv pe Vladimir Voronin. Prezent la Chișinău la reuniunea liderilor din țările Comunității Statelor Independente, președintele rus Dmitri Medvedev s-a întreținut cordial cu Marian Lupu, candidat la funcția de președinte a R. Moldova și i-a trântit ușa în nas generalului de miliție, Vladimir Voronin.
“Aceasta e democrația, trebuie să ne împăcăm și să acceptăm decizia alegătorului. Și conducerea Federației Ruse, și noi nu putem să nu recunoaștem deciziile pe care le iau cetățenii la alegeri. Acum nu e cum era pe vremea lui Voronin – cum spunea Voronin, așa trebuia să faci. Președintele Federației Ruse a fost cel care și-a stabilit întâlnirile și așa este normal”, a spus președintele interimar Mihai Ghimpu cu prilejul reuniunii CSI.
Așa că Ursul s-a întâlnit cu Lupu. De altfel, Medvedev nu se supără fiindcă Rusia este asociată cu… ursul. Mai ales că numele lui înseamnă același lucru.“Este o imagine apropiată sufletului meu. Imaginea noastră trebuie să fie bună pentru cei care au de-a face cu noi. Nu ar trebui să fim iritabili și greu de abordat, dar, în același timp, ar trebui să fim capabili să dăm un răspuns ferm atunci când o cer circumstanțele”, spunea Medvedev într-un interviu recent pentru Reuters.
Președintele rus a avut întrevederi bilaterale cu Mihai Ghimpu, dar și cu Marian Lupu, unicul candidat la președinție din partea Alianței pentru Integrare Europeană. Medvedev s-a mai văzut cu președinții Azerbaidjanului și Armeniei, dar a refuzat să discute cu Viktor Iușcenko sau cu Voronin. În ce-l privește pe liderul Ucrainei, a invocat “programul foarte încărcat”, dar pentru Voronin a fost un semnal clar: comuniștii nu mai contează pentru Moscova fiindcă au pierdut alegerile.
Acum, ei pot să-l voteze pe Marian Lupu pentru că, oricum, pupilul gândește tot cam ca Voronin, sau să nu-l voteze și își îngroapă de tot partidul. De altfel, Mihai Ghimpu a confirmat imediat după discuția cu țarul: “Președintele R. Moldova va fi domnul Lupu”. Prin urmare, cărțile s-au făcut, iar candidatul are toate șansele să ia majoritatea prin trădarea unor comuniști.
Ghimpu a discutat cu Medvedev și despre Transnistria. “Federația Rusă este dispusă să ne ajute în soluționarea acestui conflict. L-am rugat chiar pe Medvedev să întreprindă măsurile necesare în acest sens, pentru că vorbim de această problemă de 16 ani. Urmează să reactivăm formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană. Nu ne-am referit la memorandumul Kozak. Nu face, pentru că acolo sunt lucruri inacceptabile, cum ar fi federalizarea”, a precizat Mihai Ghimpu.