Antagonizarea societăţii şi clasei politice din Republica Moldova este o problemă mai gravă decât lacunele legislative în desfăşurarea procesului electoral, consideră directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, care a prezentat marţi, 13 octombrie studiul „Contextul electoral 2009”.
„Doar cu modificări de legislaţiei şi îmbunătăţiri nu vom avea mari progrese. Este vorba de cultura politică şi voinţa clasei politice din Republica Moldova, care în condiţii de divizare socială şi politică generează noi conflicte”, a menţionat Boțan.
Potrivit lui Boţan, scopul studiului este să arate că în societate există probleme, şi că este divizată. „Am avut două campanii electorale de alegere a parlamentului şi două eşecuri în alegerea preşedintelui. Suntem în ajunul altor alegeri prezidenţiale şi nu ştim cu ce se vor termina”, a menţionat expertul.
Studiul prezintă o analiză generală a contextului electoral din 2009, făcând o prezentare separată a alegerilor parlamentare din 5 aprilie şi a celor anticipate din 29 iulie. Campania electorală a început cu hărţuirea opoziţiei de către autorităţi, astfel că toţi liderii politici, sau oameni marcanţi din partidele cu un rating mai mare de 2% au avut dosare penale, sau au fost ameninţaţi cu deschiderea acestora. Cetăţenii de peste hotare au avut posibilităţi limitate de a participa la vot, au fost utilizate resurse administrative, a declarat Boţan.
Autorii concluzionează că noua lege privind partidele politice conţine prevederi normative insuficient de clare şi explicite. În ajunul şi pe durata campaniei electorale, aplicarea Legii a avut un caracter permisiv.
Autorii recomandă şi un şir de măsuri în privinţa mass-media, inclusiv activism sporit în campania electorală a autorităţilor cu atribuţii în acest domeniu, precum CCA, CEC, sau Consiliul de Observatori ai Teleradio-Moldova.
Potrivit experţilor, organele electorale trebuie ferite de influenţa directă şi indirectă a factorilor politici. Este necesară revizuirea modului de numire a membrilor CEC, astfel ca partidele să nu poată influenţa activitatea Comisiei.
De asemenea, studiul propune revizuirea legislaţiei electorale pentru a asigura dreptul de a alege tuturor categoriilor de alegători, inclusiv a celor aflaţi peste hotare.